Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Változó Európa, maradandó értékek

2005. március 4. (15. oldal)

Muray Gábor

Harmadszor rendezi meg a sikeres prágai és gdanski tanácskozás után a Konrad Adenauer Alapítvány a Változó Európa – irodalom, értékek és európai identitás című német nyelvű konferenciát. A szervezők szerint nem meglepetés, hogy a tanácskozás helyszínéül idén Budapestet választották: Klaus Weigelt, az alapítvány budapesti képviseletének vezetője úgy véli, Magyarországot és Németországot több mint ezer év történelme köti össze, az államalapítással Szent István a kereszténységet összekapcsolta az európai identitással, ami új formát öltött Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásával.

A március 6-ig tartó konferenciát tegnap Kengyel Miklós, az Andrássy Gyula Egyetem rektora nyitotta meg az intézmény tükörtermében, a résztvevőket Juliusz Janusz apostoli nuncius és Klaus Weigelt köszöntötte. A megnyitón Demokrácia és nyugati értékek címmel előadást tartott Mádl Ferenc köztársasági elnök, a konferencia fővédnöke és Bernhard Vogel volt tartományi miniszterelnök, a Konrad Adenauer Alapítvány elnöke.

A 2002-ben indított konferenciasorozaton kelet-közép-európai és német irodalmárok, politikusok, újságírók és diákok vesznek részt. Az idei tanácskozás meghívottjai három témát igyekeznek körüljárni: a nemzeti és európai identitás kérdése az unióban; értékorientáció a vallásban, kultúrában és az oktatásban; valamint a holokauszt és a kommunizmus áldozatainak ügye. Az utóbbi témára utalva Günther Rüther, az alapítvány továbbképzési és kulturális szekciójának vezetője elmondta, külön kíváncsi a Terror Házát vezető Schmidt Mária előadására, hiszen Németországban a holokauszt és a nácizmus együttes tárgyalása mindmáig heves vitákat robbantana ki. Hozzátette: Németország sokat tanulhatna más tagállamoktól, hogyan dolgozza fel a két témát.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.