Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Új monográfia jelent meg Radnótiról

2005. március 10.

Az embert, a költőt és a kort, a holokauszthoz vezető történelmi eseményeket egyaránt megismerteti az olvasóval az Orpheus nyomában című Radnóti-monográfia.

Zsuzsanna Ozsváth amerikai irodalomtudós munkája „a nagy költő munkásságának első irodalomtudományi és társadalompolitikai feldolgozása, amelyben a költő zsidóságát és a holokausztban elszenvedett mártíriumát állítja középpontba” – olvasható a kötetben. Az Egyesült Államok egyik egyetemén (University of Texas at Dallas, Holokausztkutatási Tanszék) oktató szerző, aki betegsége miatt nem tudott részt venni a bemutatón, kiterjedten tárgyalja az 1920-tól elindult antiszemita mozgalmakat, különös tekintettel a szellemi és irodalmi életben megjelent kirekesztő próbálkozásokra. Behatóan elemzi „a holokauszt előérzetében fogant” költeményeket, felvillantva a szerbiai, bori táborból Abdáig vezető gyalogmenet körülményeit is.

A kötet kitűnően fogja egybe az embert, a költőt és korát – hangsúlyozta Ormos Mária akadémikus a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott könyvbemutatón. Mint hozzátette, a könyv címe a görög mitológia zenészére, lantosára utal, aki önként leszállt a pokolba, hogy hitvesét kimentse, és vissza is tért onnan, ezzel szemben Radnóti erőszakkal került oda és nem tért vissza soha. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a magyar kultúrába, a magyar lírába igenis visszatért a költő. „Bár izraelitának keresztelték, a zsidó vallás alig valamit, vagy inkább semmit sem jelentett számára, és éppen ezért soha, egy pillanatig sem fogadta el, nem is fogadhatta el, hogy e címen bélyeget süssenek a homlokára” – mondta.

Ormos Mária kiemelte: a szerző nagy empátiával és hitelesen mutatja be a folyamatot, amelynek következményeképpen Radnótit, aki semmi más nem akart lenni, mint nagy magyar költő, „érvénytelen zsidósága miatt meggyilkolják és jeltelen tömegsírba kaparják”. A könyv erényeként említette, hogy a monográfia a gyötrelmes kálvárián végigvezetve minden stációban felmutatja a költői gyarapodást, amit az egyre szűkülő présben is magában hordozott Radnóti Miklós.

Szólt ugyanakkor arról is, hogy a kiadványban fellelhetők kisebb-nagyobb tévedések vagy „homályok”. Mint mondta, azt lehet tanácsolni a szerzőnek, „porolja le kissé” azokat az alapokat, forrásokat, amelyekkel dolgozott. Rónay László irodalomtörténész azért is fontosnak nevezte a kiadvány megjelenését, mert véleménye szerint Radnóti Miklós halálának 60. évfordulójáról tavaly a magyar irodalomtudomány és a magyar közélet „elég méltatlanul emlékezett meg”.

Rámutatott arra a jelenségre: létezik egy irodalmi kánon, amelyből mintha Radnótit megpróbálnák kitaszítani. Bucsi Szabó Zsolt, a tavaly megjelent kötetet gondozó Akadémiai Kiadó igazgatója a következő szavakkal méltatta a kötetet: egy olvasmányos érték egy költőről, egy költészetről és egy életről, egy olyan életről, amit átitatott a költészet, és egy olyan költészetről, amelyet átitatott az élet.

Mai életünk megkeserítőjének nevezte, hogy az értékek elveszni látszanak, fogyatkozik a kultúra iránti igény. A kiadót illetően nehézzé teszi a jövőt, hogy mind a „vásárló kegye”, mind pedig a támogatási rendszer kiszámíthatatlan – mondta. A monográfia angol nyelvű eredeti változata 2000-ben látott napvilágot az Egyesült Államokban – mondta Hernádi Miklós, a kötet magyar fordítója az MTI-nek.

(MTI)

www.mult-kor.hu?article=9282

Minden jog fenntartva © 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.