Forrás: MA[cikk] SZNT: Antiszemita felszólalásért ötmillió lejes pénzbüntetés

Fennállása óta először hozott határozatot antiszemitának minősített megnyilvánulás ügyében ez a testület.

2005.03.10 10:23 MTI

Antiszemita felszólalásért ötmillió lejes (mintegy 150 eurós) pénzbírsággal sújtotta Molnár Józsefet, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) erdőszentgyörgyi küldöttjét a román Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács – értesült a Krónika.

Az erdélyi napilap csütörtöki számában megállapítja: fennállása óta először hozott határozatot antiszemitának minősített megnyilvánulás ügyében ez a testület.

Az ügy előzménye: a középső-kisküküllői küldött a Székely Nemzeti Tanács február 12-i gyergyószentmiklósi ülésén elhangzott felszólalásában a kettős állampolgárságra vonatkozó december 5-ei népszavazás kudarca kapcsán megállapította, hogy ‘Magyarország lassan második Izraellé válik (…), és ha nem vigyázunk, még messzebbre is eljutnak!’. A diszkrimináci-óellenes tanács három héttel ezelőtt hivatalból indított eljárást az ügyben, mégpedig a Krónika február 16-ai számában megjelent cikke alapján.

Asztalos Csaba, a testület elnöke a Krónikának úgy nyilatkozott: a döntést jelzésértékűnek tartja, minthogy korábban az ilyen eseteket a testület az ügyészség hatáskörébe tartozónak minősítette, amely viszont szintén nem foglalkozott velük. Ezúttal a diszkriminációellenes tanács tagjai úgy vélték, hogy az etnikai, nemzeti, faji kisebbségek hátrányos megkülönböztetését büntető 2000/137-es törvény alapján eljárást indíthatnak Molnár József ellen.

A diszkriminációellenes tanács elnöke elmondta: a pénzbírság mértéke szintén az egyhangú szavazással hozott határozat szimbolikus jellegére utal. Asztalos arról is tájékoztatott, hogy a testület nem zárta le a vizsgálatot a február 12-i gyergyószentmiklósi gyűlés ügyében, minthogy hátravan még annak a vizsgálatnak a lefolytatása, amely az inkriminált felszólalást szó nélkül hagyó ülésvezető, Csapó I. József SZNT-elnök felelősségét hivatott megállapítani.

Comments are closed.