Forrás: MNO

MPSZ: Szabad véleménynyilvánítás történt Kolozsvárott

„A székelyföldi autonómia ügyében is ilyen határozott fellépésre lenne szükség”

2005. március 10. 11:41

MNO

Nem botránynak, hanem szabad véleménynyilvánításnak tekinti az Eörsi Mátyás kolozsvári látogatása körül kialakult helyzetet a Magyar Polgári Szövetség, mégis örvendetesnek tartják, hogy az Erdélyi Magyar Ifjak hallatták szavukat az ügyben. Romániai magyar újságírók nyílt levélben tiltakoztak az antiszemitizmus ellen.

Az Eörsi Mátyás SZDSZ-képviselő kolozsvári látogatása körül kialakult helyzetet egyáltalán nem botránynak, hanem szabad véleménynyilvánításnak tekintjük, ugyanakkor örvendetesnek véljük, hogy az Erdélyi Magyar Ifjak hallatták szavukat ebben az ügyben is – jelentette ki Tulit Attila, a Magyar Polgári Szövetség alelnöke.

Tulit kimondottan üdvözlendőnek és örvendetesnek tartja a szabad véleménynyilvánítás eme formáját, és úgy véli, hogy a közeljövőben a székelyföldi autonómia ügyében is legalább ehhez hasonló, határozott fellépésre lenne szükség. Az MPSZ alelnöke helytelennek tartja az általánosítást, és mindenképpen eseti kezelést és odafigyelést szorgalmaz.

Az erdélyi antiszemitizmus ellen tiltakozott nyílt levélben a romániai magyar újságírók, civil értelmiségiek egy csoportja, az aláírók között van Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora is. Az aláírók szerint Magyarországról importált antiszemitizmus próbálja ki magát Erdélyben. A romániai magyar társadalom felkészületlen az antiszemitizmus jelenségének kezelésére, és ezen változtatni kell – vélik.

A levelet Ádám Gábor, Ágoston Hugó, Balázsi-Pál Előd, Borbély Tamás, Eckstein-Kovács Péter, Gáspárik Attila, Gergely Edit, Haller István, Kelemen Attila Ármin, Parászka Boróka, Salamon Márton László, Schneider Tibor, Selyem Zsuzsa, Sipos Géza, Soós Károly Róbert, Spielmann-Sebestyén Mihály, Székely Csaba, Székely István, Szilágyi Gál Mihály és Szilágyi Júlia, Ungvári Zrínyi Ildikó és Ungvári Zrínyi Imre írta alá.

A levél azután látott napvilágot, hogy a múlt hét végén az Eörsi Mátyás szabaddemokrata képviselő kolozsvári előadása ellen tiltakozók csoportjából állítólag antiszemita bekiabálások is hallatszottak.

(Transindex)

Comments are closed.