Forrás: Világgazdaság

Ingatlanpiac

Nagyberuházások indulnak Budapesten, Prágában és Dunacsúnynál

Megújuló folyópartok a térségben

[2005-03-10]

Folyóparti nagyberuházások indulnak Budapesten, Dunacsúnyban és Prágában, vonzó alternatívát jelentve az ingatlanfejlesztőknek. A speciális projektek összehangoltabb tervezést és megvalósítást igényelnek, de az egész város profitálhat belőle, nem csak a beruházók és a létesítmények üzemeltetői.

Budapesten egyszerre két hatalmas akció előkészületei zajlanak a Duna partján: a nagyvásártelepnél és a Lágymányosi hídhoz közeli Kopaszi-gátnál. Talán beszámíthatjuk az angyalföldi Ma-rina Partot is, bár ott csak lakások épülnek, míg az előző két projektnél szabadidőközpontok, irodák és kereskedelmi, valamint vendéglátóegységek is.

A nagyvásártelephez közel a Gropius Rt. várhatóan még az idén megkezdi a Duna-Liget nevű, 55 milliárd forintos óriásberuházást. Húsz hektáron egy nagy irodacentrumot, lakóparkot, bevásárlóközpontot és szállodát hoznak létre. Ehhez sokban hasonló építkezés volt London keleti végén, a Docklands negyedben a kilencvenes években, s a szakértők azt várják, hogy akárcsak az, ez a pesti is gyökeresen átalakítja egész Dél-Pest ingatlanpiacát.

A Kopaszi-gátnál a 40 hektáros terület tulajdonosa, vagyis a XI. kerületi önkormányzat kulturális és szabadidőközpontot, jachtkikötőt és szállodát építtet. A vízi élménypark legkésőbb 2006 közepére készül el, és befejeződik a gát és az öböl környezetének parkosítása, rendezése. Várhatóan az év közepén kiírják a kivitelezésre vonatkozó pályázatot, a beruházókat árajánlatok alapján választják ki. Azért többet, mert szakaszolni kívánják az építkezést, vagyis több cégnek is szeretnének lehetőséget adni.

Maradjunk a Dunánál, de már szlovákiai területen. Dunacsúnynál 218 hektáron épül fel a Dunai Rekreációs Park. Várhatóan szeptemberben kezdik a tíz évre tervezett építkezést, a beruházásért még három, szlovák érdekeltségű cég van versenyben. A végső döntést a kivitelező személyéről május végéig hozza meg a tender kiírója, a Vodohospodarska Vystavba Bratislava (VVB). A beruházás tőkeigényét 20-50 millió euró közé becsülik. A hotelt, sport- és kulturális központokat, fedett és szabadtéri úszómedencéket is tartalmazó komplexumot az átadás után 99 évig lízingelné a VVB a pályázat nyertesétől.

Prágában, a Moldva partján – értékét tekintve – a budapestit és a dunacsúnyit is meghaladó három nagyobb projektre készülnek hazai és külföldi vállalatcsoportok. A belvárostól két kilométerre, északra lévő területen az idén ősszel kezdődik a Holesovice Port és a Liben Docks nevű építkezés, s várhatóan még a nyáron elindul az ugyancsak ott, a Karlin nevű ipari övezetben kialakítandó 25 ezer négyzetméteres, főleg lakásokat tartalmazó River Diamond beruházás.

A 140 ezer négyzetméteres Liben Docks több régi raktárépület helyén létesül majd, közel 175 millió euróért. A nyolchektáros területen jelenleg bútoráruházak és használtautó-telepek működnek, eltűnésüket nem sokan sajnálják. A Holesovice Port egy 1,8 kilométeres, elnyúló folyóparti területen létesül. A 200 ezer négyzetméteres, közel 300 millió eurós beruházás hamarosan indul a Deutsche Bank ingatlanalapja, továbbá két izraeli cég, a GTC International és a Five Mounts Properties közreműködésével, illetve finanszírozásában.

Angus Wade, a Jones Lang LaSalle nemzetközi ingatlanügynökség szakértője nagy áttörésről beszél, hiszen a 2002-es hatalmas árvíz után nem sokan remélték, hogy valaha is visszatér az élet a prágai folyópartra, illetve az ingatlanfejlesztők fantáziát látnak az ottani területekben. Egyes közelben lévő irodaházak bérlői – kihasználva a feszült helyzetet – sikerrel vitték lejjebb a bérleti díjakat, s ez későbbre tervezett beruházásaik törlésére vagy elhalasztására kényszerítette a fejlesztőket – utalt az akkori helyzetre az elemző.

Szakértők felhívják a figyelmet: Prágában a fejlesztők jelentősen módosították néhány évvel korábbi elképzeléseiket a vízparti projektek ügyében. Eredetileg jóval nagyobb arányt képviseltek az irodák, illetve a kisebb logisztikai épületek, de a piac telítődése, illetve a lakáshiány a lakásépítés felé terelte gondolataikat. Ennek megfelelően mindhárom többfunkciós prágai nagyberuházásban 50 százalék fölé emelkedett a lakások aránya.

Comments are closed.