Forrás: Blikk

Spanyolország gyászol egy évvel a pokoli vonatkatasztrófa után

Köddé váltak a madridi tettesek

Madrid – Gyászba borul ma Spanyolország a 191 halálos áldozatot követelő vonatrobbantás első évfordulóján. A véres merénylet helyszínére virágot visznek, gyertyát gyújtanak, a szemtanúk pedig felidézik a szörnyű tragédia eseményeit. A merényletsorozattal gyanúsított terroristák közül azóta három öngyilkos lett, ugyanennyi körözés alatt áll, míg néhány kisebb halat sikerült elfogniuk a hatóságoknak. Egy évvel a történtek után végképp bebizonyosodott: nem az ETA baszk terrorszervezet, hanem az al-Kaida robbantott.

Négy helyszínen összesen tíz bomba robbant. A szemtanúk és a túlélők, amíg élnek, nem felejtik a tragédiát (Fotó: Reuters)Amíg élnek, nem felejtik el a szétroncsolódott szerelvények és azok körül szétszóródott holttestek látványát – mondják egybehangzóan a 2004. március 11-i madridi vonatrobbantás túlélői és szemtanúi. Ôk és a terrorizmust elítélő spanyolok százezrei vonulnak ma ki az utcákra, hogy megemlékezzenek elhunyt hozzátartozóikról, barátaikról, honfitársaikról. Lassan tudomásul veszik, hogy elvesztett szeretteiket nem kapják vissza többé, de legalább azzal vigasztalódhatnak: a hatóságok mindent elkövettek annak érdekében, hogy előkerítsék az elkövetőket. Már két nappal a szörnyű tragédia után őrizetbe vettek öt személyt, akiknek telefonszáma rajta volt egy robbanóanyaghoz rögzített mobiltelefonon, amelyet a roncsok között találtak. Kiderült, a távirányítású szerkezet valamiért nem működött. Később több tucat, a robbantással kapcsolatba hozható arab és spanyol személyt tartóztattak le. Utóbbiaknak a robbanószer beszerzésében, kiszállításában volt szerepük, míg a zömmel marokkóiak alkotta terroristacsoport a végrehajtásért felelt. A nyomozók április 3-án jutottak el a véres akció főkolomposaihoz.

Célpont volt egy bevásárlóközpont is

Újabb támadások terveire bukkant a spanyol rendőrség a madridi terrortámadás gyanúsítottjai után kutatva. Egy lakásban talált iratok szerint egy zsidó kulturális központ és egy bevásárlóközpont ellen terveztek támadásokat. A közel 200 boltnak otthont adó üzletközpontban a húsvéti ünnepek alatt akartak robbantani. Kommandósokkal rohamozták meg lakásukat Madrid külvárosában, ám a terroristák magukra robbantották az épületet, miközben vallásos dalt énekeltek. Köztük volt a támadás vezérének tartott tunéziai Sarhan ben Abdelmadzsid Faket (35), aki ellen korábban nemzetközi körözést adtak ki. Két társa is vele ment a halálba, három másik viszont már korábban elhagyta a külvárosi lakást, őket a mai napig keresik. Az üggyel kapcsolatban jelenleg 20 személy ül börtönben.

Az első és eddig egyetlen ítéletet tavaly novemberben hozták meg az ügyben. Egy, a spanyol sajtóban csak El Gitanillónak nevezett 16 éves fiút – akinek fiatal kora miatt nem hozzák nyilvánosságra nevét – hat év börtönre ítélte. Beismerte, hogy részt vett a robbantásokban felhasznált nagy mennyiségű robbanószer szállításában és beszerzésében.

Az al-Kaida állt az akció hátterében

Négy szerelvényen tíz pokolgépet hoztak működésbe a terroristák 2004. március 11-én a spanyol fővárosban a hajnali órákban, amikor a vonatok zsúfolásig megteltek a munkába igyekvőkkel. A merényletsorozat 191 áldozatot követelt, mintegy 1800 ember pedig megsérült. A halottak között szerencsére nem volt magyar, de Romániában élő magyar nemzetiségűek igen. Madridban éltek, ott vállaltak munkát. A hatóságok először az ETA baszk terrorszervezetet vádolták az akcióval, s csak később derült ki: az al-Kaidához köthető terroristák az elkövetők.

Comments are closed.