Forrás: Magyar Rádió

Diplomáciai egyeztetés a gázai kivonulásról

2005. március 10., csütörtök 18:54

Egyiptomban, a sínai félszigeti üdülőhelyén, Sarm el Sejkben találkozott az izraeli honvédelmi miniszter, Shaul Mofáz és az egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak.

A megbeszélésen elsősorban a gázai kivonulásról és a palesztinok helyzetéről volt szó. Az izraeli híradó szerint Mubarak felszólította Izraelt, hogy Gáza elhagyásakor hagyja el a kérdéses, úgynevezett Philadelphiai tengelyt is, a Gázai övezet és Egyiptom határát.

Cserébe Egyiptom megígérte, hogy megakadályozza a határ mentén a fegyvercsempészetet. Mubarak a találkozón sürgette az öt ciszjordániai palesztin város megígért átadását. Ugyanis még mindig nem történt előrelépés az elvi megállapodás ellenére, egyelőre megszakadtak a tárgyalások a biztonsági kérdések miatt.

Mofáz a találkozót követő sajtókonferencián azt nyilatkozta: egyetértettünk Jerikó és Tul Karem átadásával és úgy vélem, ez az elkövetkező hetekben és napokban meg fog történni. Közben egy ramallahi szállodában a kormányzó Fatah párt egy gyűlésére betört, mintegy 20 álarcos palesztin fegyveres.

A támadók a levegőbe lőttek és szétkergették az ülésezőket. Az álarcosok a Fatahhoz tartózó az Al Aksza mártírjai nevű fegyveres szervezet tagjai voltak, s vezetőjük azt nyilatkozta, hogy a megbeszélés politikusai korruptak és a néhai palesztin vezér, Jasszer Arafat ellen szövetkeznek. Változást és reformokat követelünk – mondta.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.