Forrás: Origo

Bush elnök már három filmet látott idén

2005. március 10., csütörtök, 13:35

Reagan amerikai elnök korábbi szakmájából kifolyólag is nagy mozirajongó volt, akárcsak az idősebb George Bush. Az Egyesült Államok jelenlegi elnökének nincs ennyi ideje a kultúrára, de azért néha ő is beül egy-egy jó filmre.

Az amerikai elnökök számára egy külön moziterem áll rendelkezésre a Fehér Házban, amelynek nézőterén egyszerre negyvenen foglalhatnak helyet. Idősebb George Bush elnöksége alatt gyakran látta vendégül barátait egy esti mozizásra, ahol ilyenkor nagy mennyiségű pattogatott kukorica és hot dog fogyott. Reagan elnök pedig még az 1983-as szakszervezeti csúcstalálkozón való részvétele előtt is inkább A muzsika hangjai-t nézte kampánybeszéde helyett.. Az USA jelenlegi első embere, George W. Bush azonban nem ekkora filmrajongó. Ennek ellenére idén már három alkalommal is időt szakított rá, hogy beüljön az elnöki nézőtérre.

 

Elsőként Martin Scorsese 5 Oscar-díjjal jutalmazott Aviátor című életrajzi alkotását tekintette meg az elnök, majd a Paper Clips című dokumentumfilmet, amely egy Tennessee állambeli középiskola tanulóit mutatja be, akik hatmillió gemkapcsot gyűjtöttek össze a holokauszt emlékére. A harmadik film, amelyet Bush megtekintett, a teljesítményéért a legjobb férfi színész kategóriában Oscar-díjra jelölt Don Cheadle főszereplésével leforgatott Hotel Ruanda volt. Ez utóbbi film a Milles Collines nevű ruandai szálloda igazgatójáról, Paul Rusesabagináról szól, aki több mint 1200 embert mentett meg az országában 1994-ben tomboló etnikai tisztogatások során.

Bush egy-egy szombat délutánt szánt a Paper Clips és a Hotel Ruanda megtekintésére. A Fehér Ház mozijában rajta kívül néhány barátja, valamint az elnöki rezidencia néhány munkatársa volt jelen.

A tavalyi évben az elnök többek között a Friday Night Lights című, Billy Bob Thornton főszereplésével készült ifjúsági filmet tekintette meg a Fehér Házban, amely a Texasban található Odessa nevű kisváros gimnáziumának focicsapatáról szól. Bush saját elmondása szerint a 2004-es év egyik legjobb filmje volt. Az elnöki repülőgép, az Air Force One fedélzetén az USA legfontosabb embere leggyakrabban sportközvetítések nézésével üti el az időt, azonban nemrégiben megtekintette a Spellbound című dokumentumfilmet is.

 

A first lady, Laura Bush gyakrabban hódol a filmnézésnek, legutóbb például néhány barátjával együtt Clint Eastwood négy Oscar-díjjal jutalmazott filmjét, a Hillary Swank főszereplésével leforgatott Millió dolláros bébi-t tekintette meg a Fehér Házban. Az elnöki rezidenciába külön kérésre, egy napon belül küldik át a stúdiók a 35-milliméteres filmtekercseket, amelyhez a vetítőgépeket még Lyndon B. Johnson elnök tanácsadója, Jack Valenti szereltetett fel, évtizedekkel ezelőtt. Valenti elmondása szerint a Johnsont követő Richard Nixon kedvenc alkotása a Patton című háborús film volt, elődje, Johnson azonban ritkán látogatta a mozit, mert inkább alvással töltötte a szabadidejét.

Az amerikai elnököket természetesen a filmstúdiók is kiemelten kezelik. Bush elnök például a Hotel Ruanda vetítése kapcsán meghívta a Fehér Házba Rusesabaginát, akivel később elbeszélgetett a filmről.

Paul Rusesabagina és Don Cheadle a Hotel Ruanda forgatásán

„Bush elnök úr nagyon jól tájékozott volt” – nyilatkozta Rusesabagina egy a New York Times számára adott telefonos interjúban. „Mindent tudott a Collines hotelben történt eseményekről, majd kérdéseket intézett hozzám. A végén azt mondta, minden jó érzésű ember azt tette volna a helyemben, amit tettem.”

Az elnök és Rusesabagina a darfúri tömegmészárlásokról is beszéltek. A térségben történteket az Egyesült Államok etnikai tisztogatásként értelmezte. Rusesabagina szerint Busht „érdekli, ami a régióban zajlik, állandóan követi az eseményeket, s szeretne megoldást találni a helyzetre.”

[origo]

Comments are closed.