Forrás: MA[cikk] Anima Sound System, Őszibarack, DJ Palotai

Március 19-én a teljes fordulatszámon pörgő, lemez- és klipbemutató, valamint országos turné előtt álló Anima Sound System lép fel az A38 Hajón.

2005.03.10 20:19 A38

Előzenekarként egy igazi triphop-elektrócsemege érkezik: a magyar nevű, de száz százalékig lengyel Őszibarack feszes ritmusokkal, puttyogó elektronikával és egy szédületes énekesnővel dúsított tánczenéje izzítja a hangulatot, a levezetésről pedig DJ Palotai gondoskodik.

Az 1993-ban alapított Anima Sound System vitathatatlanul az ország legismertebb és legnagyobb sikerű elektronikus zenekara. A Prieger testvérpár álatal alapított együttes Magyarországon az elsők között emelte be zenéjébe a dub-, dancehall- és drum and bass-elemeket. Mindezeket egyedülálló módon ötvözte a magyar, roma és zsidó népzenei hagyománnyal, túlzás nélkül forradalmian új hangzást és zenei gondolkodásmódot teremtve.

A nemzetközi áttörés 1996-97 tájékán következett be, amikor az Anima két ‘megaslágerrel’ ejtette ámulatba Európát. Ettől kezdve állandóak a meghívások, a fesztiválszereplések, számaikhoz olyan producerek és előadók készítettek remixeket, mint a Transglobal Underground, a De-Phazz, Terry Lee Brown Jr., illetve olyanokkal dolgoztak együtt, mint az Asian Dub Foundation vagy újabban az Oi Va Voi.

1998-ban kísérőzenét írtak Salamon András Közel a szerelemhez című filmjéhez. Eközben a tagok számos egyéb zenei projekten is dolgoztak, illetve produceri feladatokat vállaltak. A 2004-es év látszólag erős törést okozott az Anima Sound System életében, az év őszén ugyanis a zenekar énekesnője, Németh Juci kivált az együttesből.

Az Anima új tagokkal (A DJ Vadimmal és Roots Manuvával együtt dolgozó MC Jezzel és a fiatal énekesnővel, Kása Julival) kiegészülve új album munkálataiba fogott, melynek felvételein sztárvendégek sokasága fordult meg. Az új Animaalbumon közreműködik Heidi Levo, a Cinematic Orchestra énekese, a kiváló MC, JC-001, aki George Clintonnal, Stinggel, Natacha Atlasszal és a Peuple de l”herbe-el dolgozott együtt, illetve Najwa Nimri, a Szex és Lucia, Az északi sarkkör szerelmesei című filmek sztárja, aki nemcsak színész-, de énekesnőnek is kiváló.

A koncerten az új lemez számait is bemutatják, melyekből egy pörgősebb, ‘keményebb’, erőteljes dancehall- és hiphop-alapokra építő zenekar képe bontakozik ki, illetve a roma-folk is hangsúlyosabb szerepet kap. Az Anima Sound System azon szerencsés zenekarok közé tartozik, amelyeknek nem kell feladniuk kísérletező attitűdjüket, progresszív látásmódjukat, és nem utolsó sorban társadalmi elkötelezettségüket ahhoz, hogy megőrizzék népszerűségüket.

Diszkográfia:

Shalom, 1995

Hungarian Astronaut, 1996

Anima, 1997

Közel a szerelemhez, 1998

Gipsy Sound Clash, 2000

Aquanistan, 2003

http://www.animasoundsystem.hu

Az előzenekar egy különleges és egzotikus együttes lesz, Lengyelország elektronikus szcénájának hamvas gyümölcse. Az Őszibarack együttes hazánk egy népszerű gyümölcslevéről kapta nevét.

A frissen alakult csapat eddig egyetlen lemezt készített, de ez az album – a tavaly kiadott Moshi Moshi – egy érett, zeneileg tökéletesen felkészült és remek angol nyelvű szövegekkel operáló együttest mutat be. A négytagú Őszibarack egyedülálló módon keveri az elektropop irányzatait, triphop és elektró keveredik minimáltechnóval vagy a drum and bass könnyebb ágával.

A lengyel együttes zenei világa valahová a Moloko, a Goldfrapp és a Lamb környékére lőhető be. Remek és változatos programozott alapok, finom szkreccsek, precízen kidolgozott, slágeres dalformák – mindehhez az énekesnő DJ Patrisia különleges hangja társul.

Ez az egyszerre gyerekes és mégis hidegen acélos, helyenként affektáló, helyenként bámulatosan érzelmes vokál éppúgy emlékeztet Roisin Murphyre, mint Björkre, Allison Goldfrappra vagy Louise Rhodesra. Az Őszibarack hamvas és eredeti – világszínvonal Közép- Európából. Első magyarországi fellépésük igazi elektronikus ínyencfalat.

Az Őszibarack tagjai:

DJ Patrisia: vokál

Agim Dzeljilji: szintetizátor, zongora

Tomasz Dogiel: basszusgitár, szintetizátor

Zmazik: dob

oszibarack.pl

Zazwyczaj ekspozycja na słońce jest korzystna w przypadku atopowego zapalenia skóry. Zawsze jednak należy unikać oparzeń słonecznych. Bardzo ważne jest stosowanie filtrów przeciwsłonecznych podczas ekspozycji na słońce. Jednak niektórzy pacjenci…

Az est harmadik fellépőjét, DJ Palotait valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Számtalan év számtalán szavazásán nyerte el a legjobb DJ kitüntető címét. Majd” két évtizetes tapasztalatával a leginkább tisztelt hazai ‘underground’ DJ-k közé tartozik. Zenei irányvonalát lehetetlen meghatározni, drum and basst éppúgy játszik, mint Britney Spearst, bossa novát vagy bangrát – amit épp a helyzethez illőnek érez.

Comments are closed.