Forrás: HíradóPanoráma

Szíria hamarosan kivonja katonáit Libanonból

2005. március 9. 08:40

A szíriai elnök kétszakaszos kivonulásról beszél

Szíria washingtoni nagykövete szerint országa még május előtt kivonja katonáit Libanonból.

Imad Musztafa nagykövet a CNN hírtelevíziónak adott keddi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Szíria a lehető leghamarabb, már jóval május előtt kivonja katonáit. Hozzátette, hogy a csapatkivonás már megkezdődött. A diplomata igennel válaszolt a kérdésre, hogy valamennyi katona és titkos ügynök távozik-e a közel-keleti országból. A szíriai elnök kétszakaszos kivonulásról tett említést.

Bush elnök a nemzetvédelmi egyetemen elhangzott keddi beszédében bírálta ezt az elképzelést, hangoztatva, hogy a libanoniak már ismerik az ilyen halogató taktikát és felemás intézkedést.

„Először is hadd köszönjem meg Bush elnöknek, hogy aggódik Libanonért és a méltányos és szabad választásokért. Bush elnök figyelmét most már a palesztin területek valóban szörnyű megszállására, illetve a szíriai és libanoni területek izraeli megszállására összpontosíthatja, mivel mi kivonjuk a csapatainkat” – mondta a nagykövet.

Az amerikai kongresszus több tagja új szankciókat tervez Szíria, valamint a fegyverkezését segítő országok ellen, amennyiben nem távozik Libanonból és nem hagy fel a terrorizmus támogatásával.

Bush elnök beszédében nem tett említést a keddi nagyszabású Szíria melletti libanoni tüntetésekről.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.