Forrás: MA

A Vörös-tengert a Holt-tengerrel összekötő csatorna megmentheti a Holt-tengert a kiszáradástól, az ökológiai katasztrófától. A Holt-tenger a Föld legmélyebben fekvő és legsósabb területe. Környezetvédők már nem egyszer figyelmeztettek arra, hogy a tengert a kiszáradás veszélye fenyegeti – Izrael és a palesztinok által a tengert tápláló egyetlen folyó, a Jordán elterelése, vizének mezőgazdasági és ipari célú felhasználása következtében. 

„1960 és 2000 között a Holt-tenger felszíne 392 méterről 412 méteres tengerszint alatti értékre süllyedt” – állítja Elias Salameh, a University of Jordan geológus professzora. Arra is felhívja a figyelmet, hogy 5 éven belül, 2010-re a tengernek a 60-as években mért 1000 négyzetkilométeres kiterjedése egyharmadával csökkenhet.

Izrael és Jordánia most megállapodott abban, hogy együttműködnek a Vörös-tengert és a Holt-tengert összekötő csatorna megépítésében, amelynek segítségével megelőzhető lehet a Holt-tenger kiszáradása.

A megállapodásra március elején került sor Jeruzsálemben Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes és az odalátogató jordán külügyminiszter, Hani Mulki között. A felek tárgyalása során szóba került a turizmus és a víz sótalanításának megoldása, továbbá a biztonsági együttműködés és a palesztinokkal való béketárgyalások felújítása érdekében szükséges intézkedések témaköre is.

Jordánia, Izrael és a Palesztin Hatóság korábban már kötött egy előzetes egyezményt a csatorna megépítésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. A végrehajtás azonban a palesztin felkelés hevességének erősödésekor megszakadt.

2005.03.09 11:13 Trombitás Péter, ma.hu

Comments are closed.