Forrás: Magyar Rádió

Bush: A Közel-Keleten kezd teret nyerni a demokrácia

2005. március 9., szerda 6:37

Demokratizálódás kell a tekintélyelvű kormányzás helyett – jelentette ki George Bush amerikai elnök a Közel-Keletről szólva.

Sokáig úgy tűnt, hogy a Közel-Kelet moccanatlan, de most mégis események egész sora mozdítja el a térséget egy új irányba, és az évtizedekig dermedt demokratikus folyamat hirtelen és egyértelműen meglódult – mondta az amerikai elnök Washingtonban, a nemzetvédelmi egyetemen.

George Bush a Közel-Kelet változásaira, az afganisztáni és az iraki választásokra, a leendő egyiptomi választásokra, a palesztin-izraeli tárgyalásokra, a libanoni helyzetre utalva a többi között azt fejtegette, hogy új gondolkodásmódra van szükség a Közel-Keleten is, és demokratizálódás kell a régi autoriter, vagyis tekintélyelvű kormányzás helyett, amit ő egyébként a lejáratódott múlt utolsó leheletének minősített.

Az elnök különlegesen nagy hangsúlyt és nagy teret szentelt Libanonnak. Úgy fogalmazott: a libanoni népnek joga van hozzá, hogy a saját jövőjéről külső hatalmak befolyásától mentesen döntsön, aztán ismét felszólította Szíriát, hogy valamennyi katonáját és titkosszolgálati emberét vonja ki Libanonból, még a libanoni parlamenti választások előtt. A Fehér Ház közlése szerint az elnök a beszéd előtt telefonon egyeztetett a francia elnökkel, Jacques Chirac-kal és a szaúdi koronaherceggel is.

Járai Judit (Washintgon)

Comments are closed.