Forrás: HíradóSporthírek

Bobby Fischer útlevelet kapott 62. születésnapjára

2005. március 9. 13:58

A nagymester ellen elfogatóparancs van érvényben hazájában, mivel 1992-ben megsértette a Belgrád elleni nemzetközi szankciókat

Izland az Egyesült Államok nyomásának ellenére útlevelet adományozott 62. születésnapjára a korábbi sakkvilágbajnok Bobby Fischernek, akit nyolc hónapja tartanak fogva Japánban.

„Követelem, hogy érvényes okmányainak birtokában azonnal bocsássák szabadon védencemet” – közölte Szuzuki Maszko ügyvédnő.

Az izlandi hatóságok érvként a „történelmi kapcsolatot” hozták fel, utalva az óriási érdeklődést kiváltó 1972-es vb-döntőre, amelyre éppen Reykjavíkban került sor.

A nagymester ellen elfogatóparancs van érvényben hazájában, mivel 1992-ben megsértette a Belgrád elleni nemzetközi szankciókat, amikor Jugoszláviában ült asztalhoz Borisz Szpasszkijjal, „megismételve” 1972-es sakkvilágbajnoki döntőjüket.

Az amerikai sakkozót júliusban vették őrizetbe a tokiói repülőtéren, azóta vizsgálati fogságban ül. Néhány hónapja azzal fenyegetőzött, hogy lemond amerikai állampolgárságáról, és kérvényezni fogja a németet. Fischer papír szerinti apja Gerhardt Fischer német emigráns, ám egy brit szerzőpáros nemrég megjelent könyvéből kiderült, a vér szerinti apa egy Paul Neményi nevű magyar zsidó emigráns, aki szoros kapcsolatban állt Fischer anyjával – legalábbis erről tanúskodnak az FBI aktái. A szervezet kommunistabarát magatartása miatt éveken át megfigyelés alatt tartotta az asszonyt.

Letartóztatása óta Fischer azt is kilátásba helyezte, hogy feleségül veszi élettársát, Vatai Mijokót, a japán sakkszövetség alelnökét, és így „vált” állampolgárságot. A terv bökkenője az volt, hogy az ország törvényei értelmében külföldiek házasságkötéséhez érvényes útlevélre van szükség – Fischerét pedig az amerikai hatóságok a körözés elrendelésekor érvénytelenítették.

Comments are closed.