Forrás: HVG

Libanonon belül

Megkezdték a szíriai csapatáthelyezést

2005. március 08. 15:40Utolsó módosítás: 2005. március 08. 15:44

Hivatalosan is bejelentették kedden Bejrútban a Libanonon belüli szíriai csapatáthelyezés „első ütemének” megkezdését.

‘Az átcsoportosítás a Bekaa-völgybe megkezdődött’ – közölték katonai források. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy először mely állásait számolja fel Szíria az ország belsejében, de szemtanúk több helyen is láttak csapatmozgásokat a Bejrúttól keletre magasodó hegyvidéken. Az első ütem befejezésének határidejét március végére tűzték ki.

A csapatok áthelyezéséről és később teljes kivonásáról hétfőn állapodott meg a szíriai és libanoni elnök. Később egy damaszkuszi forrás a hírt kiegészítette azzal, hogy a szíriai titkosszolgálatok ügynökei is távoznak Libanonból a hadsereggel együtt.

Közben több százezren gyülekeztek kedden Bejrút belvárosában, hogy Szíria mellett tüntessenek. A libanoni zászlókat és a libanoni, valamint a szíriai elnök arcképét felmutató tömeget a két nagy Szíria-párti mozgalom, az Amal és a Hezbollah hívta össze. Jelszavaik: ‘Ki Amerikával!’, ‘Bejrút szabad’, ‘Amerikai nagykövet, ne avatkozz be!’, ‘Libanon, emeld fel a fejed, ne hagyd, hogy megszégyenítsenek!’

A Rijád Szolh teret, a gyűlés helyszínét a katonaság dzsipekkel és páncélosokkal elzárta a szomszédos Mártírok terétől, ahol a Szíria-ellenes erők tüntettek az elmúlt hetekben. Kedd délután is több ezren gyűltek ott össze, azt kiabálva, hogy ‘kifelé Szíriával’.

Bejrút belvárosát gépkocsik járják hangszóróval, és Szíriát dicsőítő, Izraelt fenyegető szövegeket harsognak. A város bevezető útvonalain óriási torlódások alakultak ki, annyian érkeznek vidékről, hogy részt vegyenek a tüntetésen.

MTI

::

Comments are closed.