Forrás: Index

Borotva zsebtükörrel

Mobilteszt: Motorola V3

mikes

2005. március 8., kedd 14:42

Funkcióit tekintve a Motorola V3 nem tud sokkal többet a hasonló árú mobiltelefonoknál, viszont egybehangzó, hosszasan fermentált véleményünk szerint olyan szép, hogy mindent meg lehet neki bocsátani. Kis jóindulattal még az árát is.

A kártyafüggetlenül 130 000 forintos V3-at eredeti kódnevén Razr-nak hívták, és csak később kapta a V3 nevet, igaz, a Motorola magyar szájtján még mindig Motorazrként emlegetik – a marketingrészleg nyilván képtelen elszakadni a borotvavonaltól, a borostától, az arcvíztől és az óhatatlanul felidéződő büdös macsó imidzsétől.

A cégtől megtudjuk azt is, hogy a V3 a „repülőgépgyártásban is használt alumíniumból készült” – ezzel is nyilván a férfiszíveket szorongatja a cég, mert hát alumíniumból készül számos, a repülőgépnél jóval prózaibb termék is, ott van rögtön az ételhordó meg a kredenckilincs, az olcsóbbik fajtából. Az viszont az anyagválasztás indokoltságát mutatja, hogy a színre fújt műanyagok elkeserítő korában a V3-ról kapargatás és egyéb abúzus hatására sem kopik le a míniumfesték, hogy aztán a tulajdonos egy életen át dugdoshassa a világ elől a kamuflázs alól kibukkanó szappantartót.

Heavy metal rulez the world

Az alumínium mellett szól a V3 súlya is: a szintén hevimetál-vonalon erősítő Nokia hasonló kategóriájú mobiljába, a 6170-esbe például alu helyett rozsdamentes acélt tömtek, talán többet is a kelleténél, és meg is látszik a súlyán: a sok acél miatt a Nokia 12 dekásra dagadt, szemben a V3 95 grammjával.

A Motorola fícsörlistája a külalakhoz képest meglehetősen unalmas. Százezer forinton felüli kütyünél senkit nem hatnak meg a polifonikus csengőhangok, a GPRS vagy akár a Bluetooth, viszont elvárható lenne egy SD-kártyahely, egy mp3-lejátszó vagy legalább a Kossuth rádió, de ezek kimaradtak a V3-ból. A 176 x 220-as kijelző kifejezetten szép, igaz, az ál-háromdimenziós padlizsánlila menüpontok adnak egy pofont a macsóimidzsnek – béküljünk ki velük.

Borotvának borotva, pengének nem penge

Játékból van három javás, egyik sem egy Doom 3: a szintén ál 3D-s golf például az első Super Mario képi világát és technikai megoldásait idézi, csak a Motorola golfja még meg is pihen minden kör után, mondván, hogy ő most inkább renderelne egy kicsit. Van még a telefonban e-mailkliens és webböngésző, nincs viszont normális méretű tárhely: egy kamerával felszerelt felsőkategóriás telefon 5,5 Mb tárhellyel olyan, mint egy kisteherautó, amiről lefelejtették a platót.

Az akkumulátor kevés beszélgetéssel, de annál több fáradságos rendereléssel péntek délutántól kedd reggelig bírta a strapát, azután szép csendesen lemerült. Tölteni viszont egészen invenciózus módszerrel, a mini USB kábelen keresztül lehet a V3-at, amivel a Motorola megspórolt egy lyukat és nyert egy rajongót. A hangszóró néha furcsán torzított, van viszont a V3-ban kihangosító, és az antennát is sikerült a telefon alsó, kidudorodó részébe rejteni, ami további eleganciát sugall. A lapos kivitelnek ugyanakkor az lett az ára, hogy a telefon széltében-hosszában megnőtt: összecsukva nincs másfél centi vastag, viszont 10 centi hosszú és 5 centi széles – elfér egy átlagos tenyérben, de ennél kisebb alapterületű modellt kapni jóval olcsóbban is, igaz, akkor a nagyméretű képernyőről kell lemondani.

A kameráért kár

A Motorola mérnökei sajnos nem tudtak lemondani a kategória leghaszontalanabb szolgáltatásáról, a beépített kameráról. Aki tartott már a kezében fényképezőgépet – ne gondoljunk nagy dolgokra, elég egy Szmena Szimbol vagy egy Pajtás – és már látott fényképet, el sem tudja képzelni, hogyan lehetne egy körömpiszoknyi, 0,3 megapixeles „kamerából” elfogadható képminőséget kicsikarni. Eláruljuk: sehogy. A Motorola sokkal jobban tette volna, ha nagyvonalúan kihagyja a kamerát a V3-ból, és tesz bele egy SD-kártyahelyet meg egy mp3-lejátszót, de nem tett. Így viszont sikerült megalkotnia a világ első kommunikációs zsebtükrét: a beépített önarcképkészítési funkciónak hála a tulajdonos a külső kijelzőben szembesülhet bamba vigyorával, egy segédgombbal lekattinthatja magát, aztán meg egy MMS-ben elküldheti valakinek, akit ez az egész akár egy kicsit is lázba hoz.

Izraelben kóser változat készül

Akit viszont semmi sem hoz lázba, de tetszik neki a Motorola dizájnja, válassza az izraeli MIRS Communications megoldását. A brit Times Online nemrégiben azt jelentette, hogy a cég olyan kóser Motorolákat készül forgalomba hozni, amelyekben nem lesz sem sms, sem internet, sem egyéb extra szolgáltatás, hogy az ortodox zsidókat még véletlenül se érje „bomlasztó hatás”. Bár a hírt hivatalosan nem erősítették meg, az egyik kóseresítésre kiszemelt modell a Gizmodo szerint épp a V3. Azt még nem tudni, telefonálni vajon lehet-e majd vele, vagy az már bomlasztás.

Comments are closed.