Forrás: HVG

Lába kelt

Újabb Munch-képet loptak el Norvégiában

2005. március 07. 08:18Utolsó módosítás: 2005. március 07. 08:40

Újabb Munch-festményeket loptak el hétfőre virradóra Norvégiában. Ezúttal az ország déli részén fekvő Moss városa közelében lévő Refsnes Gods nevű szállodából emelték el a híres XX. századi norvég festő három alkotását. A helyi rendőrség egyelőre nem közölte, hogy mely művekről van szó.

Edvard Munch (1863-1944) expresszionista stílusú festményei az elmúlt időszakban többször is műkincsrablók érdeklődésének középpontjába kerültek.

Tavaly augusztus 22-én leghíresebb műve, A sikoly egyik változatát lopták el az oslói Munch-múzeumból több tucat turista szeme láttára. Ugyanezen a napon ugyanebből a múzeumból elraboltak egy másik remekművet, a Madonnát. A képeket azóta sem találták meg, annak ellenére, hogy túlságosan ismertek ahhoz, hogy eladhatók legyenek komolyabb műkereskedőknek.

Az 1893-ban készült A sikoly – egy rémülettől tátott szájú alak egy vérvörös ég előtt – a rémült világ jelképe lett később olyan szörnyűségekkel szemben, mint a Holokauszt, az atombomba, vagy a terrorizmus. Napjainkban gyakran felhasználják eredeti formájában és montázs részeként is figyelmeztető-tiltakozó plakátokon.

Munch annak idején négy változatban festette meg a képet, egy másik verzióját 1994-ben szintén ellopták, s csak több hónap után került meg.

MTI

::

Comments are closed.