Forrás: HíradóPanoráma

Pénzmosással gyanúsítják a médiamágnást

2005. március 7. 11:09Nem ez az első eset, de eddig nem tudták rábizonyítani a vádakat

Ki akarják hallgatni Izraelben Vlagyimir Guszinszkij orosz-izraeli médiamágnást a Hapoalim Bank egyik fiókjánál elkövetett pénzmosás ügyében.

A rendőrségi tájékoztatás szerint Guszinszkij lakásán dokumentumokat foglaltak le, s őt is kifogják hallgatni, amint visszatér külföldről. Az 52 éves Guszinszkijnak jelentős gazdasági érdekeltségei vannak Izraelben, egyike a Maariv napilap támogatóinak, továbbá tulajdonosa más sajtótermékeknek.

A Hapoalim Bank Izrael egyik legjelentősebb pénzügyi intézménye, amelynek tel-avivi fiókjánál a hatóságok gyanúja szerint több millió dollár értékben mostak tisztára piszkos pénzeket. A bankfiók 24 munkatársát kihallgatásra őrizetbe vették, néhányukat bíróság elé állítják. A rendőrség szerint kihallgatják a bank mintegy 200 ügyfelét, közel 180 számlát mintegy 180 millió dollár értékben befagyasztottak. A rendőrség közel egy évi munkával tárta fel titkos vizsgálódása eredményeként az ügyet.

Vlagyimir Guszinszkij Oroszországban is a hatóságok érdeklődésének középpontjában állt. A médiamágnást 2000. június 13-án letartóztatták, majd a Russzkoje Video vállalat 1997-es privatizálása során elkövetett csalással vádolták meg. Három nap múlva kiengedték a fogdából, de nem hagyhatta el lakhelyét. Guszinszkij szerint ekkor Mihail Leszin sajtóminiszter alkut ajánlott neki: a bűnvádi eljárást beszüntetik, ha a Média-Moszt médiabirodalmat, valamint a Kremlt élesen bíráló NTV csatornát eladja az orosz Gazprom gázipari óriásvállalatnak.

A Média-Moszt eladása és az eljárás beszüntetése után Guszinszkij elhagyta Oroszországot, és jelenleg Izraelben él. Az orosz hatóságok közben új vádak alapján nemzetközi körözést adtak ki ellene. Ezért Spanyolországban, majd Görögországban le is tartóztatták, de kiadását a bíróságok elutasították, úgy látva, hogy politikai okokból üldözik.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.