Forrás: Hírtv

Megszaporodtak a kisebbségellenes incidensek Vajdaságban

Dátum: 2005. Mar. 07., Monday, 10:11

Rovat 7határ

Az amerikai külügyminisztérium 2004-es, Szerbia és Montenegróval foglalkozó emberjogi országjelentése fejezete részleteiben kitér a vajdasági kisebbségellenes incidensekre. A február 28-án nyilvánosságra hozott dokumentum megállapítja, hogy jelentősen megnövekedett az erőszakos cselekmények száma a 2003-as parlamenti választásokat követően, amely többségi győzelmet hozott a Szerb Radikális Párt számára.

A magán- és egyházi javak rongálása mellett támadások, testi sértések és halálos fenyegetések is előfordultak. Az incidensek „elsősorban a magyarok és a horvátok – a két legnagyobb lélekszámú vajdasági kisebbség – ellen irányultak, de kiterjedtek más csoportokra is (szlovákok, rutének, románok, romák, zsidók, kínaiak)” – áll a dokumentumban. A jelentés két konkrét esetet is megemlít: a Csorba Bélát, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt alelnökét ért halálos fenyegetést és egy távolsági buszon történt, magyar iskolás gyerekeket ért bántalmazást.

A kisebbségek egybehangzóan panaszkodtak a rendőrség hozzáállására, amely gyakran magukat az áldozatokat hibáztatta a történtek miatt. A rendőrség hatékonysága általában korlátozott; soraiban a jelentés szerint még mindig sok olyan tiszt tölt be funkciót (ideértve néhány magas rangú tisztet is), akik már a Milosevics-rezsim idején is szolgáltak.

Számos panasz érkezett a kisebbségi egyházak részéről is, amelyeknek folyamatosan szembesülniük kell a templomok, temetők és más egyházi létesítmények elleni vandalizmussal (a falfirkák, kődobálások, sírgyalázások mellett más, jelentős kárt okozó incidensekkel is). A rendőrök hozzáállása ezekben ez esetekben is gyakran kifogásolható, mivel igyekeznek csökkenteni az erőszakos cselekedetek jelentőségét. Így történt egy újvidéki, adventista lelkészek elleni támadás kapcsán is, amely esetben a rendőrség annak ellenére sem indított eljárást az elkövetők ellen, hogy azok személyazonossága ismert volt.

Ugyanakkor nem tapasztalható előrelépés az elkobzott egyházi vagyon visszaszolgáltatását illetően sem, áll a külügyminisztérium által kiadott jelentésben.

A Magyar Emberi Jogok Alapítvány folyamatosan tájékoztatja a nemzetközi szervezeteket, köztük az amerikai hivatalos fórumokat a kárpát-medencei magyar kisebbségek emberjogi helyzetéről, így a vajdasági magyarellenes incidensekről is. Hámos László, a HHRF elnöke és két munkatársa 2005. január 7-én Belgrádban találkozott Michael C. Polt amerikai nagykövettel. A találkozó során átadták a HHRF vajdasági kisebbségellenes incidensekről szóló, angol nyelvű, 31 oldalas, 91 esetet tartalmazó, képekkel illusztrált jelentését. Szintén a HHRF jelentése nyomán született meg az a levél, amelyet Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának rangidős tagja írt júliusban Vojislav Kostunica szerb elnöknek, és amelyben hatékony kormányintézkedéseket sürgetett a kisebbségellenes erőszakhullám megfékezése érdekében.

Az amerikai külügyminisztérium jelentésében is ismertetett esetekről, illetve a vajdasági események hátteréről további, részletes információ található a HHRF jelentésében.

Forrás: http://www.hhrf.org/hhrf/

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=41477

Comments are closed.