Forrás: Hírtv

Megkezdik a szíriai katonák kivonását Libanonból

Dátum: 2005. Mar. 07., Monday, 07:48

Rovat Külföld

A katonákat először a két ország közötti határ térségébe rendelik vissza. A kivonulás részleteiről Damaszkuszban egyeztet a szíriai és a libanoni elnök. A szíriai katonák először a Libanoni hegységből és Észak-Libanonból vonulnak át a Bekaa völgyébe, amely még libanoni területnek számít. A libanoni ügyvezető védelmi miniszter közölte: a szíriai csapatok visszavonása azután kezdődik meg, hogy a libanoni és a szíriai elnök Damaszkuszban találkozik a részletek megbeszélésére.

Bassár el-Asszad a hét végén jelentette be, hogy átcsoportosítják a szíriai katonákat a libanoni-szír határ térségébe.

Bassár el-Aszad Szíria elnöke elmondta: ‘Kivonjuk csapatainkat Libanon középső területeiről. A libanoni vezetőkkel a jövő héten elkészítjük a kivonulás forgatókönyvét. Nem elképzelhetetlen a teljes csapatkivonás sem, de nem szabad elfelejtenünk, hogy Izrael szíriai területeket tart megszállva. Amíg ez nem változik, nem lesz béke a közel-keleten, hiába hagyjuk el Libanont.’

Rafik Hariri volt libanoni miniszterelnök február 14-i meggyilkolása óta óriási külföldi nyomás nehezedik Szíriára azért, hogy vonja ki mintegy 15 ezer katonáját a szomszédos országból. Bejrútban tüntetők tízezrei hetek óta követelik ugyanezt.

A nemzeti egység megteremtése nem lesz könnyű. Az egyik libanoni iszlám fegyveres csoport máris közölte, hogy a nem enged a nemzetközi nyomásnak, és nem teszi le a fegyvert. A Hezbollah vezetője ezt azzal indokolta, hogy Libanonnak szüksége van olyan gerillaharcosokra, akik megvédik az országot Izraeltől.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=41462

Comments are closed.