Forrás: Magyar Rádió

Engedjenek meg nekem egy kicsit kopottas mondatot: kedden Nemzetközi nőnap van. Világszerte egyre népszerűbbé váló gondolat – a béketeremtő nők jobb politikusok lennének. Az izraeliek több mint harmada szerint már rég béke lenne a Közel-Keleten, ha a nők irányítanák a térséget. A lakosság többsége pedig áldásosnak tartaná a nők nagyobb részvételét a közéletben, mivel ez közelebb hozná a térség politikai válságának megoldását. 

Az egyik helyi női szervezet a nőnap alkalmából kutatást készített a nők szerepéről az izraeli közéletben, melynek eredményeiről a szervezet egyik vezetőjét, az arab nemzetiségű Nadja Hilut faggattam. Mint elmondta, az izraeliek 63%-a szeretné a nők nagyobb szerepvállalását látni a politikai ügyekben és a béketárgyalásokon.

A tudományos pontossággal elvégzett az egész lakosság véleményét megjelentő vizsgálatból kiderül, hogy a megkérdezettek több mint egyharmada meg van róla győződve, hogyha a nők irányítanák a Közel-Keletet, akkor már rég béke lenne. A közvélemény-kutatás egy másik eredménye szerint az izraeli lakosság fele úgy vélekedik, hogy a női vezetők jobbak a férfiaknál.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.