Forrás: MNO

Gyurcsány a falvak felemelését ígéri

A Parlament megköveti a cigányságot

2005. március 7. 15:35

MNO-összefoglaló

A kormány új vidékpolitika kidolgozását tervezi – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma a Parlamentben. Áder János (Fidesz) felszólította a kormányt, hogy fizesse ki a gazdáknak jogos jussát, fejezze be a sértegetést és a választópolgárok megtévesztését.

A kormány kész arra, hogy új vidékpolitikát dolgozzon ki a civil szervezetekkel együtt – jelentette ki az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferenc. A kormányfő a vidék igazi problémájának azt nevezte, hogy hiányzik a biztos munkahely, lényegesen alacsonyabbak a jövedelmek és a romló úthálózat miatt a falvak kapcsolatai bezárultak.

Hangsúlyozta: nem kétséges, hogy a falvak felemeléséhez szükség van a kormány, a nemzet támogatására. Az új vidékpolitika fő elemeként jelölte meg Gyurcsány Ferenc a többi közt a falu politikamentesítését és a komplex programokat. Emlékeztetett Glatz Ferenc akadémikus múlt pénteken közzétett, Párbeszéd a vidékért című felhívására, és hozzátette: a kormány támogatja az abban leírt törekvéseket.

– A kormány ahelyett, hogy megállapodott volna a gazdákkal egy hazug, durva, az emberek félelmére építő kampányba kezdett, amit Gyurcsány Ferenc is folytatott ma a Parlamentben – mondta Áder János frakcióvezető napirend előtti felszólalásában. Mint mondta: a Fidesz-frakció felszólítja a kormányt, fizesse ki a gazdáknak jogos jussukat, fejezze be a sértegetést és a választópolgárok megtévesztését.

A frakcióvezető emlékeztetett rá, hogy 2002. szeptemberében politikai megállapodás történt a négy parlamenti párt és a kormány részvételével, miszerint a kormány mindent megtesz a gazdák érdekében. Aztán a koppenhágai megegyezést követően ismét megígérte a kormány, hogy mindent megtesznek a mezőgazdaságból élőkért. Mindezt követte a tavalyi megállapodás a kormány és a gazdák közt. – Ígéretét egyik alkalommal sem tartotta be a kormány – mutatott rá Áder. Szerinte a gazdák most csak azt akarják, amire a kormány kötelezettséget vállalt. Állatjóléti támogatást, amire szintén létezik kormányzati kötelezettségvállalás. A tavalyi nemzeti kiegészítést, amit a szlovák és a lengyel gazdák már régen megkaptak, és ami miatt az ő termékeiket lehet Magyarországon is kapni. A gazdák ezen túl a jogtalanul visszatartott Áfa visszafizetését, valamint a területalapú támogatások kifizetését várja el a kormánytól.

A magyar Országgyűlés, a pártok egybehangzó nyilatkozata alapján, megköveti a magyar nemzet részét alkotó cigányságot a holokauszt idején a romák ellen elkövetett bűnökért – olvasható a négy parlamenti párt egy-egy képviselője által aláírt nyilatkozatban, amelyet hétfőn fogadhat el a parlament.

A parlamenti képviselők elismerik, hogy a magyar cigányokat még most is sújtják az előítéletek, a szegénység és az iskolázatlanság. Mint írják, ez csak együtt, közös erőfeszítéssel számolható fel, aminek előfeltétele a közös múlt feltárása és a többségi nemzet nevében elkövetett bűnök bevallása. Több tízezer magyar romát pusztítottak el a nácik és a nyilasok 1944-45-ben. Sokan munkaszolgálatosként vagy koncentrációs táborokban vesztették életüket, de több magyarországi településen is voltak tömeggyilkosságok, amelyek során hol néhány tucatnyi, hol néhány száznyi cigányt mészároltak le a nyilasok.

Forrás: Magyar Rádió, origo.hu

Comments are closed.