Forrás: HVG

Kozenkai Jenő, az egykori III/II. Csoportfőnökség operatív tisztje BRFK-nál feljelentét tett személyes adatokkal való visszaélés miatt. Az Aerocaritas Alapítvány elnöke szerint felmerül, hogy PC vezetői és munkatársai hazaárulást követtek el és együttműködnek ellenséges titkosszolgálatokkal.

Kozenkai Jenő – aki korábban a III/II., a kémelhárítás operatív tisztje volt Csongrád megyében – azzal gyanúsítja a Political Capital Policy Research & Consulting Institute (PC) „ismeretlen vezetőit és/vagy munkatársait, valamint egyes külső pártfogóit”, hogy „személyes adatokkal visszaélés vétségét követték el, valamint felmerül a hazaárulás, kémkedés és ellenséges titkosszolgálatokkal való együttműködés gyanúja is”

A hvg.hu-hoz eljuttatott feljelentés indoklása szerint a PC több ún. ügynöklistát állított össze az 1989 előtti hálózati személyek és operatív tisztek adatainak felhasználásával, amelyeket az interneten is megjelentettek. Közülük egyet – amelyen ezernél több olyan vélelmezett hálózati személy és operatív tiszt személyes adatai szerepelnek, akik nem adták beleegyezésüket az ügynöklistán való szerepeltetésükhöz – átadtak Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak.

Kozenkai szerint az előkészület arra irányul, hogy „visszaélve történészi-kutatási engedélyekkel a megszerzett operatív adatokat polgári engedetlenség álcája alatt nyilvánosságra hozzák, lehetővé téve azok legális megismerését külföldi titkosszolgálatok számára is.”

A jelenleg a polgári légimentésben tevékenykedő Aerocaritas Alapítvány elnöke a március 4-én postázott feljelentésében azt állítja: „megbízható forrásokból származó, de általam nem ellenőrizhető adatok szerint az ügy hátterében, mint felbujtó, az izraeli titkosszolgálat, a Moszad található. Az információk szerint a Mosszad idáig 200 ezer dollárt fordított magyar ügynökök finanszírozására és még további 800 ezer dollárt ígért a teljes hálózati kör feltérképezése.”

MTI

Comments are closed.