Forrás: HíradóTudomány

Elhunyt a fizikatudomány egyik utolsó XX. századi óriása

2005. március 7. 21:13Elhunyt a fizikatudomány egyik utolsó XX. századi óriása, Hans Albrecht Bethe, akit a csillagok energiatermelésére 1939-ben adott magyarázatáért 1967-ben fizikai Nobel-díjjal tüntettek ki.

Elhunyt a fizikatudomány egyik utolsó XX. századi óriása, Hans Albrecht Bethe, akit a csillagok energiatermelésére 1939-ben adott magyarázatáért 1967-ben fizikai Nobel-díjjal tüntettek ki.

A német származású amerikai magfizikus vasárnap halt meg a New York állambeli ithacai otthonában 98 éves korában. A hírt a Cornell Egyetem jelentette be hétfőn.

Bethe 1935-ben érkezett az Egyesült Államokban a náci Németországból, ahol 1933-ban kitették egyetemi állásából anyja zsidó származása miatt. Az ithacai Cornell Egyetem kutatója és tanára lett. Ő vetette fel először, hogy a Napot és a többi csillagot magfúzió fűti.

Meghatározó szerepe volt az első atombomba kifejlesztésében: a Manhattan-terv elméleti fizikai részlegét vezette az új-mexikói Los Alamosban. Fáradhatatlan kutató hírében állt, munkatársai Csatahajónak nevezték.

Az atombomba pusztítása legrosszabb feltételezését is felülmúlta. Bethe a II. világháború után azért lépett fel a nukleáris fegyver kifejlesztésében részt vevő több más tudóstársával együtt, hogy a hirosimai és nagaszaki atomrobbantás többé ne ismétlődhessen meg. Őneki is köszönhető, hogy 1963-ban létrejött a légköri nukleáris kísérleti robbantásokat tiltó nemzetközi egyezmény, 1972-ben pedig a rakétaelhárító rendszereket korlátozó amerikai-szovjet megállapodás.

1975-ben érdeklődése az asztrofizika felé fordult; a szupernovákkal foglalkozott és jelentős eredményeket ért el Gerald Brown tudóstársával együttműködve.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.