Forrás: Magyar Rádió

Szíria már hétfőn megkezdheti kivonulását Libanonból

2005. március 6., vasárnap 15:48

Szíria már hétfőn megkezdheti Libanonban állomásozó csapatainak átcsoportosítását a Bekaa-völgy irányába – mondta a libanoni védelmi miniszter.

A csapatmozgás a szíriai-libanoni legfelső tanács hétfői, damaszkuszi ülése után indulhat meg, ahol megvitatják a kivonulás módját. A megbeszéléseken részt vesz a két ország államfője, miniszterelnöke, valamint külügy- és hadügyminisztere.

Bejrútban lövöldözés tört ki, amikor Szíria-barát fegyveresek vonultak be a libanoni főváros keresztény-negyedébe. A Szíria-ellenes erők központjaként ismert városrészben történt incidensnek nem voltak sérültjei. Bejrút központjában mintegy 20 ezer ember követelte a szíriai csapatok kivonulását.

Az izraeli külügyminiszter azzal vádolta Szíriát, hogy köze van a terrorizmushoz és újra a szíriai csapatok teljes kivonását követelte Libanonból. Szilvan Salom amerikai útja előtt az izraeli közszolgálati rádióban úgy fogalmazott, hogy a szíriaiak veszélyesek, még mindig belekeverednek az Izrael elleni terrortámadásokba, és amerikaiak ellen Irakban elkövetett merényletekbe. Az izraeli külügyminiszter szerint Libanonnak joga van, hogy szabad, demokratikus, szuverén és független legyen és hozzátette: Szíria nem beszélhet a békéről úgy, hogy közben támogatja a terrorizmust.

MR

Comments are closed.