Forrás: Magyar Rádió

Izrael Szíria libanoni kivonulását követeli

2005. március 6., vasárnap 11:47

Az izraeli külügyminiszter azzal vádolta Szíriát, hogy köze van a terrorizmushoz és újra a szíriai csapatok teljes kivonását követelte Libanonból.

Szilvan Salom amerikai útja előtt az izraeli közszolgálati rádióban úgy fogalmazott, hogy a szíriaiak veszélyesek, még mindig belekeverednek az Izrael elleni terrortámadásokba, és amerikaiak ellen Irakban elkövetett merényletekbe. Az izraeli külügyminiszter szerint Libanonnak joga van, hogy szabad, demokratikus, szuverén és független legyen és hozzátette: Szíria nem beszélhet a békéről úgy, hogy közben támogatja a terrorizmust.

Bejrútban lövöldözés tört ki, amikor Szíria-barát fegyveresek vonultak be a libanoni főváros keresztény-negyedébe. A Szíria-ellenes erők központjaként ismert városrészben történt incidensnek nem voltak sérültjei. Bejrút központjában mintegy 20 ezer ember követelte a szíriai csapatok kivonulását.

Közben a szír kormány egyik tagja közölte: Szíria hajlandó katonáinak kivonására Libanonból és erről hétfőn tárgyal a szír és a libanoni elnök. Asszad szír államfő előzőleg azt mondta: Damaszkusz nem utasítja el a teljes kivonulást, és csapatait átcsoportosítja a szír határ közelébe.

MR

Comments are closed.