Forrás: HíradóSzilvan Salom izraeli külügyminiszter megvádolta Szíriát, hogy köze van a terrorizmushoz és ismételten a szíriai csapatok teljes kivonását követelte Libanonból. „A szíriaiak veszélyesek. Még mindig belekeverednek egyrészt Izrael elleni terrortámadásokba, másrészt az amerikaiak ellen Irakban elkövetett merényletekbe” – mondta Salom az izraeli közszolgálati rádióban, mielőtt elutazott volna az Egyesült Államokba.

„Szíria mindent megtesz azért, hogy ne hajtsa végre az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1559. számú határozatát, amely csapatai teljes kivonására szólítja fel Libanonból… A Bassár el-Aszad (elnök) által bejelentett csapatátcsoportosítás egyszerű látszatintézkedés. Ez elfogadhatatlan” – fűzte hozzá.

„Libanonnak joga van arra, hogy szabad, demokratikus, szuverén és független legyen. Ez lenne a Libanon és Izrael közötti jobb kapcsolat, sőt egy békeszerződés záloga” – folytatta.

Salom jelezte egyúttal, hogy „Izrael kész a párbeszédre Szíriával és bizalmas kapcsolatfelvételt kezdett e tárgyban”.

Kijelentette, hogy „Szíria nem beszélhet a békéről úgy, hogy közben támogatja a terrorizmust, fedezi a libanoni kábítószer-kereskedelmet és hasznot húz belőle”.

Aszad elnök szombaton a damaszkuszi parlamentben mondott beszédében bejelentette, hogy a Libanonban állomásozó szíriai erők visszahúzódnak a Bekaa-völgy irányába, később pedig a szíriai-libanoni határ felé.

A szíriai államfő nem közölte az intézkedések ütemtervét és nem pontosította azt sem, hogy az alakulatok visszavonulnak-e Szíriába vagy a határon maradnak

Comments are closed.