Forrás: Origo

Washington elégedetlen a szíriai csapatáthelyezéssel

2005. március 5., szombat, 23:33

Elégedetlen az Egyesült Államok Basár al-Aszad szíriai elnök bejelentésével, amely a közel-keleti ország Libanonban állomásozó csapatainak átcsoportosítását helyezte kilátásba – közölte szombaton Adam Ereli, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

Mint az al-Hurra arab nyelvű amerikai televíziós állomásnak fogalmazott, Damaszkusz nem hajt teljes és haladéktalan csapatkivonást, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1559-es számú határozatának a legfontosabb követelése. „Mi azt kérjük, hogy az összes külföldi katona azonnal hagyja el Libanont” – fűzte hozzá. A szíriai bejelentést követően a washingtoni külügyi tárca közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben leszögezte: az Aszad közlésében elhangzottak nem elégségesek.

Ajánlat

Mondja el a véleményét az [origo]-ról

Nyerjen az 500 ezer forint összértékű nyeremények közül, kérjük, töltse ki kérdőívünket.

Aszad szombaton parlamenti beszédében közölte, hogy Szíria átcsoportosítja Libanonban állomásoztatott csapatait keletre, a határ térségébe, és nem zárkózik el teljes kivonásuk elől sem. „Nem akarunk Libanonban maradni. Módszerünk a fokozatos, rendezett kivonulás” – hangoztatta a szíriai államfő, akitől az Egyesült Államok azt várta, hogy bejelenti a végleges csapatkivonás megkezdését. Az összes Libanonban lévő katonánkat áthelyezzük a Bekaa-völgybe, és onnan a szíriai-libanoni határ térségébe” – közölte, hozzátéve, hogy a csapatok mozgásáról a jövő héten egyeztet a libanoni és a szíriai vezetés. „Szíria ezzel teljesíteni fogja a taifi megállapodás követelményeit és az ENSZ BT 1559-es számú határozatát” – jelentette ki Bassár el-Aszad.

A taifi egyezmény zárta le az 1975-től 1990-ig tartó libanoni polgárháborút, a tavaly szeptemberben elfogadott 1559-es BT-határozat pedig az idegen katonák kivonását rendeli el Libanonból.

A szíriai elnök a beszédben hangsúlyozta, hogy a Közel-Keleten nem lehet addig béke, amíg Izrael szíriai területeket tart megszállva.

(MTI)

Comments are closed.