Forrás: Blikk

Célba is érhet az aranyvonat

Miami – Szakértők szerint elképzelhető, hogy az amerikai kormány – az USA történetében először – holokauszttúlélőket kárpótol az úgynevezett aranyvonat ügy kapcsán. Az amerikai állam hosszú évtizedekig hallgatott a híres szerelvény sorsáról, de a floridai bíróság most esedékes döntése nyomán pont kerülhet a vita végére.

1944-ben magyar zsidók elrabolt értékeit vitte a vonat 1944 októberében magyar zsidók elrabolt értékeit (műkincs, arany, szőnyeg, bundák stb.) a nyilasok útnak indították Nyugat felé, ám a szerelvény végül az amerikai hadsereghez került. A Salzburg melletti raktárban őrzött javak akkori értéke 250 millió dollár körül járhatott, ez ma 740 milliárd forintnak felel meg. Kenneth D. Alford amerikai kutató szerint a katonák jócskán éltek a kínálkozó lehetőséggel, s rengeteg értéknek nyoma veszett. A történész kijelentette: birtokában van az a 7000 oldalas lista, amely tételesen felsorolja a lefoglalt értékeket, ám a valóságban nem sok maradt meg belőlük: az USA-ba végül áthajózott kincs jelentős részét – a kegytárgyak kivételével – az amerikai hadsereg elárverezte.

A felgyülemlett bizonyítékoknak köszönhetően 2001-ben tucatnyi, Floridában élő magyar zsidó perbe hívta az amerikai államot, s van rá esély, hogy kárpótlási igényüket el is ismerik. Feldmájer Péter, a Mazsihisz alelnöke nem tudja, hány magyar zsidó lehet érintett az ügyben, ám a per kedvező kimenetele esetén – mondta a Blikknek – felhívásban fordulnak a károsultakhoz. Egri Viktor, a zsidó hitközség jogi képviselője lapunknak azt mondta: néhány százan vannak, akik igazolni tudják, hogy értékeik voltak a vonaton, ám ő valószínűbbnek tart valamilyen közösségi kárpótlást.

S. G.

Comments are closed.