Forrás: Index

Szomszédja sem tudja, hol van a 86 éves Charles Zentai, a náci háborús bűnökkel vádolt egykori tiszt, aki ellen meg nem erősített hírek szerint nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki. A Wiesenthal központ nácivadászai által fellelt férfit nem találták „szerény otthonában”.

Nyoma sem volt ausztráliai otthonában Charles Zentainak, a feltételezett náci háborús bűnösnek, aki ellen meg nem erősített információk szerint nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki, adta hírül a News.com. Korábban a 86 éves férfi azt mondta, kész hazatérni, hogy megvédje igazát.

Az ausztrál hírforrás szerint nem találták meg a gyilkossággal és kínzással vádolt Zentait „szerény otthonában”, amely Perth város Willeton nevű külvárosában található. Egyik szomszédja azt mondta, nem látta Zentait, és nem is tudja, hol van.

Kínzással, gyilkossággal vádolják

Az Ausztráliában élő, 86 éves Zentai Károlyt azzal gyanúsítják, hogy a magyar hadsereg tisztjeként 1944. november 8-án egy katonai lágerben részt vett egy 18 éves zsidó fiatalember megkínzásában és meggyilkolásában. Az áldozat kövekkel megrakott holttestét később a Dunába dobták. Két feltételezett bűntársát a II. világháború után gyilkosság miatt elítélték, neki azonban sikerült kijutnia Németországba, ahonnan az „50-es években vándorolt Ausztráliába.

Zentai ellen ez év januárjában kért vizsgálatot a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ. A szervezet az igazságszolgáltatás elől bujkáló háborús bűnösök felkutatását célzó, Utolsó esély nevű kampánya segítségével jutott Zentai nyomára.

Fia szerint ártatlan

Zentai fia korábban azt mondta, apja nem is volt Magyarországon abban az időpontban, amikor a háborús bűnöket állítólag elkövette. „1944. november 7-én hagyta el Magyarországot néhány száz honfitársa kíséretében” – mondta még januárban. „Az állítólagos bűncselekményt egy nappal később követték el, és ezt igazolni tudjuk.”

Zentai ellen a szerdai hírek szerint nemzetközi elfogatóparancsot ad ki az Igazságügyi Minisztérium (IM), de ezt mind a mai napig nem erősítették meg minisztériumi források. Tény, a Fővárosi Bíróság az iratok továbbításakor javasolta az IM-nek a kiadatási procedúra megkezdését, amire Petrétei József igazságügy-miniszter adja majd áldását.

Comments are closed.