Forrás: HíradóIzraelben robothatárőrök vigyázzák a ciszjordániai határt. Amerikában Swords már készülődik iraki bevetésére: Megkezdődött a robotkatonák fejlesztése. Vezető nélküli, fegyveres, érzékelőkkel ellátott járművek járőröznek majd Ciszjordánia határán, a biztonsági kerítés mentén – közölte csütörtökön egy izraeli televízió.

A robotharcosok jellemzői:

– A katona felszerelhető szabványos M249 és M240 géppisztollyal- Négy kamerával, éjszakai látással és zoom objektívekkel rendelkezik- Sziklákon és szögesdróton is áthalad- Az akkumulátorokkal akár 4 órán át is üzemeltethető- A távirányítású egység két joystickkel és video képernyővel rendelkezik- A robotkatona ára 200 ezer dollár egyedenként

A Channel 10 animációs videofelvételén a jármű, amely fele akkora, mint egy autó, felfedez egy behatolót, egy előre felvett üzenettel megállásra szólítja fel, majd tüzet nyit. Az új „határőrrobottal” az izraeli katonák életét kívánják megkímélni. A prototípusról készült videofelvétel egy négykerék-meghajtású, négyszögletes járművet mutatott be rossz úton, homokdombokon, illetve nehéz terepen haladva.

Izrael korábban bejelentette: biztonsági kerítést épít a határán 660 kilométernyi hosszan az öngyilkos palesztin merénylők és más támadók behatolásának megakadályozására. A palesztin felkelés négy éve alatt 119 öngyilkos merénylet következtében ötszázan haltak meg. Jifta Ton-Tal tábornok a televízióban elmondta: a járműnek akkor lesz szerepe, ha mégis sikerül a biztonsági kerítésen átjutni valakinek, például létra segítségével.

Amerikai robotok mennek Irakba

Az amerikai hadsereg is tervezi, hogy robothadsereget állít be fel gépfegyverekkel, hogy csökkentse az elesett katonák számát a háborús övezetekben. Az eddig elkészült, 1 méter magas robotok közül 18 már kamerával van felszerelve, távirányítással működtethető, bevetésük tavasszal várható Irakban.

A robot egy olyan másik gépezet tervein alapul, melyet már bevetett a hadsereg a bombák hatástalanítására. A szakértők szerint a robotharcos igen gyors, pontos, nyomon követ és megtámad minden, a katonák életét legkisebb mértékben veszélyeztető ellenséget. Emberi társaival ellentétben, a felfegyverzett robot nem igényel ételt, ruházatot, testedzést, ösztönzést vagy egészségügyi ellátást. Béke idején pedig szépen elül egy raktárban.

Ugyanakkor a robot nagymértékben függ emberi irányítóitól, hiszen távirányítással követi a célt kameráival és nyit tüzet. A Foster-Miller cég és Bob Quinn fejlesztő szerint a különbség a robot és egy katona között az, hogy a katona fegyvere nem a vállán nyugszik, hanem akár fél kilométeres távolságban van tőle (a roboton) .

A robotharcost Kardok – Swords – névre keresztelték, mely a Speciális Fegyverek Megfigyelés és Felderítés Érzékelő rendszerének akronímája.

A Swords alapja a Talon volt, mely egy széles körben alkalmazott robot a bombák hatástalanítására. A szakértők szerint a robot sokkal pontosabban céloz, mint egy mesterlövész, mivel stabil alapon áll és elektronikusan méri be a célt. Gyakorlatilag az összes lövési hibát kiküszöböli.

Quinn szerint vannak olyan tervek is, melyek a számítógépes képernyőt, a joysticket és a billentyűzetet lecserélik egy Gameboy-típusú irányítófelületre és virtuális realitású szemüvegre. A Foster-Miller cég a QinetiQ Group tulajdona, mely az angol Védelmi minisztérium és az amerikai alapú Carlyle Group közös cége.

Mióta Robby a robot először megjelent az 1956-os Tiltott bolygó című sfi-ci filmben, azóta az összes médium foglalkozott a témával és előrevetítette az emberek életét megkönnyítő robotok kifejlesztését.

A Star Wars-tól a Terminatorig

Az Alfa tervezet, az amerikai hadsereg egyik elemző csoportja foglalkozik az olyan robotok kifejlesztésének és alkalmazásának lehetőségével, melyek helyettesíthetik a katonákat a legtöbb háborús övezetben.

A tanulmány az „Ember nélküli hatások: Az ember eltávolítása a harcmezőről” címet viseli, és azt sugallja, hogy 2025-re az autonóm robotok – hálózatban működő – alkalmazása a harctereken teljesen természetes lesz.

Az elemzés kitért arra, hogy már számos, a robotika és mesterséges intelligencia területén dolgozó szakértő hozott létre hasonló „csontvázakat”, melyek egy autonóm robot alapját képezhetik. Az elemzés szerint már most olyan tudással rendelkezünk, mellyel felállítható egy hadsereg. Ezt példázza az amerikai Swords, melyeket tavasszal készülnek bevetni Irakban.

A tanulmány célja, hogy megfogalmazza a robothaderő használatának mikéntjét, és létrehozzanak egy olyan hivatalt, mely kifejezetten az ilyen jellegű katonai feladatok koordinálását és integrálását felügyelné, különös hangsúllyal az ember nélküli projektekre.

Az elemzés azt is feltárta, hogy már nemcsak az Amerikai hadsereg, hanem a Légierő, és a Tengerészet is rendelkezik hasonló robotika-programokkal. Ám egyelőre nincsenek teljes koncepciók az ilyen jellegű hadsereg bevetéséről.

A szakértők különös figyelmet fordítanak a 2025 előtt már elérhető robotok képességeire. A taktikai autonóm harcos (TAC) jellegzetességei között megtalálhatóak a szárazföldi, légi, űrbeli és tengeralatti bevetések, emellett a robot tökéletesen alkalmazható olyan szélsőséges körülmények között, mint az extrém hő és fagy. Emellett a TAC, az emberrel ellentétben képes kémiai, biológiai vagy radiológiailag szennyezett környezetben is működni.

A kutatók azért nevezték el ezen robotokat taktikai autonóm harcosoknak, mert némi korlátozott emberi felügyelettel nagyrészt önállóan ügyködnek. A szakértők egyelőre nem is azon gondolkodnak hogyan helyettesíthetnék az embereket, hanem a taktikai szintre fókuszálnak. (Fotó: Intercom)

A jövő harci robotjai

A kutatás alapja természetesen a nemzetvédelem. Az első és legfontosabb tényező. A legtöbb esetben a jövő robotjai sokkal alkalmazhatóbbak lesznek, mint az emberi haderő. Halálosabbak, sokkal mozgékonyabbak és nagyobb eséllyel túlélők, mint emberi társaik. Reakcióidejük klasszisokkal haladja meg az emberét, emellett kifinomultabb érzékelő képességeik vannak. A robotkatonák nem félnek, nem éhesek, álmosak vagy fáradtak, emellett kivonják a sérülékeny embert a veszélyzónából. Gazdasági szempontból pedig olcsóbbak, mint az ember.

A robotokat rengeteg formában el lehet készíteni, nem is muszáj emberinek kinézniük. Természetesen nem androidok kifejlesztése a cél, a robotokat a fejlesztők a bevetési célok alapján optimális formában „teremtik” meg. Egyesek máris úgy néznek ki, mint a járművek. Mások repülőket idéznek. Megint mások olyanok, mint egy rovar, egy állat vagy egyéb, álcázott tárgy. Mások nem is kapnak fizikai formát – intelligens szoftver ügynökök, vagy kiberbotok.

A technológia hamarosan már tökéletesíti a robotok érzékelő rendszerét is. A robot érzeklő képességei már most felülmúlják az emberét. Eddig több milliárd dollárt költöttek a robotok mozgásának, fürgeségének, energiaellátásának, miniatürizálásának, fegyverzetének és mesterséges intelligenciájának fejlesztésére. Az áramellátás és az M.I. a legnagyobb kihívást jelentik a fejlesztők számára.

A legnagyobb akadály, amit a robot haderő fejlesztésénél le kell küzdeni az, hogy olyan autonóm tulajdonságokkal ruházzák fel a robotokat, melyekkel azok az ember számára nagy nehézségekbe ütköző feladatokat is könnyűszerrel el tudnak látni. Ezt részben már sikerült elérni az „okos” rakéták által.

MTI/hirado.hu/BBC/Machinebrain.com

Comments are closed.