Forrás: MNO

„Börtönbe Sharonnal!”

Ken Linvingstone szerint az izraeli miniszterelnök háborús bűnös

2005. március 4. 14:52

Ottlik Judit

Újabb vihart kavart az amúgy is meglehetősen éles kijelentéseiről híres londoni polgármester. Ken Livingstone a tegnapi Guardian hasábjain megjelent írásában ugyanis háborús bűnösnek titulálta Ariel Sharon izraeli miniszterelnököt, akinek szerinte börtönben lenne a helye.

Ken Livingstone, a brit főváros első embere tegnap megjelent eszmefuttatásában etnikai tisztogatással és a muzulmánok démonizálásával vádolta meg Izraelt, illetve azon véleményének adott hangot, miszerint az izraeli kormányfőt börtönben kellene zárni.

A polgármester ugyanakkor a Guardian hasábjain visszautasítja az ellene felhozott antiszemita vádakat, melyekkel azt követően illették, hogy két héttel ezelőtt egy újság zsidó riporterét a náci koncentrációs táborok őreihez hasonlította. Ugyanakkor a tegnapi cikkében Livingston ismét olyan provokatív kijelentéseket tett Izraelre vonatkozóan, melyek révén nagy valószínűség szerint ismételten a támadások kereszttüzébe kerül.

Livingstone tegnap közölt cikkjében kifejti, Izrael félretájékoztatja Európát az antiszemitizmus mértékét illetően, s arra törekszik, hogy antiszemitának kikiáltva hallgattassa el a számára kellemetlen véleményeknek hangot adó kritkusokat. Hozzáteszi: Izrael etnikai tisztogatások révén terjeszkedik, a palesztinokat pedig – akik évszázadok óta éltek azon a területen – Izrael állam szisztematikus agresszióval és terrorista akciókkal üldözi el ősi földjükről. Ez a fajta tisztogatás pedig a mai napig zajlik. A polgármester szerint Ariel Sharon kormányfő háborús bűnös, akinek a miniszterelnöki hivatal helyett sokkal inkább börtönben lenne a helye. Livingsonte hozzáfűzi: Sharont még saját országának vizsgálóbizottsága is annak idején bűnösnek találta a bejrúti Sabra és Shatila palesztin fogolytáborokban történt tömegmészárlások ügyében.

Az izraeli kormány egy teljesen elferdített képet „festett” az európai rasszizmusról és a vallási diszkriminációról, melynek fényében úgy tűnik, hogy mindezeket megint csak leginkább a zsidók szenvedik el. A valóság ezzel szemben az, hogy mostanában a legtöbb rasszista jellegű támadás sokkal inkább az ázsiai és a muzulmán népességet éri Európában – fogalmaz Livingstone.

A londoni polgármester és a zsidó közösségek között már eddig is meglehetősen feszült volt a viszony Livingstone rendszeres, Izraelt ostorozó kijelentései miatt.

Zvi Heifetz, Izrael állam londoni nagykövete a tegnapi ominózus írásra úgy reagált: a polgármester már megint tévedésben van, amikor etnikai tisztogatásokat emleget Izraellel kapcsolatban, ez ugyanis éppen a koncentrációs táborokra volt jellemző.

(Guardian Unlimited)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.