Forrás: Magyar Rádió

A Zeneakadémián mutatja be legújabb lemezének anyagát a Budapest Klezmer Band. Az Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt együttes pénteki koncertjén tizenkét dal szerepel. A kelet-európai folklórban is különleges szín a klezmer, azaz a zsidó városi népzene, amelyet sajátos dallam- és ritmusvilág jellemez. A tizenöt éve működő Budapest Klezmer a tradicionális zsidó muzsika mellett zenei átiratokat is játszik, ezek az együttest alapító és vezető Jávori Ferenc munkái. „Ez nem csak zene – ez beszélve muzsikálás” – vallják rajongóik. A Budapest Klezmer Band tagja – Jávori Ferenc mellett – Gazda Bence hegedű, ének; Kohán István klarinét; Tamás Gábor harsona, ének; Nagy Anna harmonika; Kiss Gábor nagybőgő; Végh Balázs dob, ütőhangszerek; Bíró Eszter ének.

Az együttes rendszeresen fellép a Madách Színház Kerényi Imre által rendezett Hegedűs a háztetőn című musicaljében. A Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, Purim, avagy a sorsvetés című produkciójában szintén élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményeit.

A zenekar március 14-17. között négy estén ismét a Hegedűs a háztetőn című darabban szerepel, majd április 20-án és 21-én Moszkvában, 28-án pedig a budapesti Művészetek Palotájában lép fel a Purimmal.

2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Bandnek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; emellett az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott.

MR

Comments are closed.