Forrás: HíradóPanoráma

Szíria feltételekhez köti csapatainak kivonását Libanonból

2005. március 3. 20:20A damaszkuszi vezetés követeli a szíriai-izraeli béketárgyalások megkezdését, és ragaszkodik ahhoz, hogy a kivonulás után határozatlan ideig háromezer fegyveres Libanonban maradjon, valamint, hogy szíriai támaszpontok működhessenek Kelet-Libanonban.

Szíria feltételekhez köti csapatainak kivonását Libanonból – vált ismertté az Arab Liga külügyminisztereinek találkozóján Kairóban.

Egy arab ország névtelenségbe burkolózó diplomata elmondta: a damaszkuszi vezetés több feltételt szab a libanoni csapatkivonáshoz. Követeli a szíriai-izraeli béketárgyalások megkezdését, és ragaszkodik ahhoz, hogy a kivonulás után még „határozatlan ideig” háromezer fegyveres Libanonban maradjon, valamint, hogy szíriai támaszpontok működhessenek Kelet-Libanonban.

A forrás szerint az egyiptomi és a szaúdi kormány egyaránt úgy vélte, e feltételek aligha érvényesíthetők.

Az Arab Liga külügyminiszterei előzőleg sürgették Szíria Libanonból való kivonulását, s a Jemenben kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodó Gerhard Schröder német kancellár is a cédrusok országából való azonnali kivonulásra szólította föl Damaszkuszt.

Közben Szaúd-Arábiába érkezett Bassár el-Aszad szíriai elnök, aki a szíriai külügyminiszter társaságában zárt ajtók mögött megbeszéléseket kezdett Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi trónörökössel és Szaúd el-Fejszál szaúdi külügyminiszterrel.

Egyiptom mellett Szaúd-Arábia volt az az arab ország, amely közvetítőként lépett föl a Libanonból való szíriai kivonulás ügyében. A csapatkivonást követelő kórus azóta hallatja erőteljesebben a hangját, hogy az előző hónapban Bejrútban pokolgépes merénylet áldozatává vált Rafík Haríri egykori libanoni kormányfő, Szíria libanoni jelenlétének ellenzője.

hiado.hu/MTI

Comments are closed.