Forrás: HVG

Közel-Kelet

Szíria csak feltételekkel vonulna ki Libanonból

2005. március 03. 17:49Utolsó módosítás: 2005. március 03. 17:54

Szíria háromezer fegyverest határozatlan ideig Libanonban hagyna.

Mint azt egy arab ország névtelenségbe burkolózó diplomatája elmondta, országa követeli a szíriai-izraeli béketárgyalások megkezdését, s ragaszkodik ahhoz, hogy a kivonulás után még ‘határozatlan ideig’ 3 ezer fegyveres Libanonban maradjon, valamint, hogy szíriai támaszpontok működhessenek Kelet-Libanonban. A forrás szerint az egyiptomi és a szaúdi kormány egyaránt úgy vélte, e feltételek aligha érvényesíthetők.

Az Arab Liga külügyminiszterei előzőleg sürgették Szíria Libanonból való kivonulását, s a Jemenben kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodó Gerhard Schröder német kancellár is a cédrusok országából való azonnali kivonulásra szólította föl Damaszkuszt.

Közben Szaúd-Arábiába érkezett Basszár el-Aszad szíriai elnök, aki a szíriai külügyminiszter társaságában zárt ajtók mögött megbeszéléseket kezdett Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi trónörökössel és Szaúd el-Fejszál szaúdi külügyminiszterrel.

Egyiptom mellett Szaúd-Arábia volt az az arab ország, amely közvetítőként lépett föl a Libanonból való szíriai kivonulás ügyében. A csapatkivonást követelő kórus azóta hallatja erőteljesebben a hangját, hogy az előző hónapban Bejrútban pokolgépes merénylet áldozatává vált Rafík Haríri egykori libanoni kormányfő, Szíria libanoni jelenlétének ellenzője.

MTI

::

Comments are closed.