Forrás: HVG

„Free Palestine”

Pólójával demonstrált egy magyar újságíró az izraeliek fogadásán

2005. március 03. 17:15Utolsó módosítás: 2005. március 03. 17:24

Az emberi szabadságjogokra akarta felhívni a figyelmet az az újságíró, aki Free Palestine (Szabad Palesztinát) feliratú pólóban akarta magát lefotóztatni az izraeli külügyminiszterrel, Szilvan Salom zártkörű budapesti fogadásán szerdán.

Előre eltervezte az akciót, amellyel az emberi szabadságjogokra akarta felhívni a figyelmet. „Remélem, hogy sikerült” – mondta Novák Tamás, akit a történtek miatt elbocsátottak a Budapest Week című laptól. Novák szerint tisztában volt azzal, hogy ez az akció az állásába fog kerülni. „Nem rasszizmus vezérelt”, kizárólag a jelenlegi, általam apartheid jellegűnek tartott izraeli politika ellen akartam fellépni – hangsúlyozta.

Megfelelő öltözetben, öltönyben, nyakkendőben, személyre szóló meghívóval érkezett a fogadásra, majd a mosdóban levette az inget, így a zakó alatt láthatóvá vált a Free Palestine feliratú pólója. Az újságíró így akarta magát lefényképeztetni Szilvan Salommal, aki azonban ezt elutasította. A fiatalembert ezek után két biztonsági őr és a nagykövet kivezette az épületből. Az újságíró nem tanúsított ellenállást. „Volt akiben megrökönyödést váltott ki ez az akció, de például Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter részéről megértést tapasztaltam” – mondta Novák Tamás.

Szilvan Salom, aki Izraelben miniszterelnök-helyettesi posztot is betölt, kedden érkezett Magyarországra kétnapos hivatalos látogatásra Somogyi Ferenc külügyminiszter meghívására. Látogatásának befejezésekor, szerdán este Izrael budapesti nagykövete adott tiszteletére zártkörű fogadást rezidenciáján. A fogadáson csak a nagykövetség fotósa dolgozott, aki természetesen nem készített az esetről felvételt. „A történtek nem okoztak semmiféle diplomáciai botrányt” – mondta  Orbán Györgyi, az izraeli nagykövetség sajtófőnöke 

 

 

MTI

::

Comments are closed.