Forrás: Magyar Rádió

Fegyveres akciók Ciszjordániában

2005. március 3., csütörtök 16:20

Izraelben, és a megszállt területeken az elmúlt napokban megszaporodott a nemrégiben kihirdetett kétoldalú tűzszünetet megsértő fegyveres akciók száma. Ezekre a palesztin megmozdulásokra az izraeli hadsereg egyelőre nem válaszol.

Ciszjordániában egy izraeli katonai egység mellett palesztin erők felrobbantottak egy autóba rejtett bombát – jelentették izraeli források. A bombát József sírjánál, egy Nablusz melletti zsidó szent helynél hozták működésbe, miközben az izraeli katonák imádkozókat kísértek az épülethez.

Korábban két robbanás volt, szintén Nablusznál a Balata menekülttábornál egy izraeli egység mellett. Egyik incidensnél sem sérült meg senki. Izraeli biztonsági források szerint a héten a Hamasz Ciszjordániában házilag, helyben készült Cassam rakéták működését tesztelte. Az izraeli csapatok őrizetbe vették a 14 palesztinból álló csoportot, amelynek sikerült három Cassam rakétát előállítani és kettőt közülük kipróbálni. Eddig csak a Gázai övezetben voltak Cassam rakéták a Hamasz birtokában. Katonai illetékesek szerint a Hamasz szigorúan betartja a fegyverszünetet, a rakétákat egy jövőbeli támadáshoz készítették elő, arra az esetre, ha újra fellángolnának a harcok.

Simon Peresz miniszterelnök-helyettes a rádióban azt nyilatkozta, hogy a palesztin vezetés mindent elkövet a tűzszünet betartása érdekében, de több időre van szükségük a biztonsági erők központi megszervezéséhez.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.