Forrás: MNO

Nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki tegnap az Ausztráliában élő, egy zsidó fiatalember megölésével vádolt Zentai Károly ellen a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa – értesült a Magyar Nemzet. A kiadatást az igazságügy-miniszternek kell kezdeményeznie, ám több okból is kérdéses, hogy a Wiesenthal-központ kérésének megfelelően Budapesten vonják-e felelősségre a volt zászlóst.

Számos újabb kérdést vet fel a háborús bűncselekménnyel gyanúsítható Zentai Károly ügye, habár az eset 1944 novemberétől is bővelkedett a rendkívüli fejleményekben. A kérdés most mindenekelőtt az, kiadná-e az ausztrál hatóság a több mint 80 éves férfit. A Budapesti Katonai Ügyészség indítványát elfogadva a Fővárosi Bíróság tegnap nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki. Ennek alapján dönti majd el az igazságügy-miniszter, hogy kéri-e a kiadatást.

Az 1997-ben elfogadott magyar-ausztrál kiadatási egyezmény számos okot sorol fel, amelyek alapján megtagadható a gyanúsított hazaküldése.

Saját polgárát például egyik állam sem köteles kiadni. A Magyar Nemzet úgy tudja, Zentai magyar és ausztrál állampolgár is. Megtagadható a kiadás akkor is, ha a megkeresett állam hatósága szintén lefolytathatja az eljárást az ügyben. Az ausztrál szövetségi rendőrség hosszabb ideje nyomoz, hiszen a Wiesenthal-központ náluk is feljelentést tett. Az egyezményből emellett nyilvánvaló, hogy háborús bűntett miatt Ausztrália is ítélkezhet. A kiadatás megtagadható méltányosságból, például a gyanúsított idős kora miatt is.

Az eljárást kezdeményező Wiesenthal-központ nácivadász akciójának irányítói ugyanakkor egyértelműen az ügy magyarországi elbírálását szorgalmazzák. Ezt hangsúlyozta a Magyar Nemzet kérdésére a jeruzsálemi székhelyű szervezet névtelenségbe burkolózó új budapesti összekötője is. A bejelentők számára fenntartott forródróton jelentkező megbízott jelentéktelen körülménynek nevezte, hogy a Zentai-ügy nem bejelentések nyomán jutott a tudomásukra. Az adatokat az 1944-ben megölt zsidó fiatalember, Balázs Péter rokonsága és Karsai László történész tárta fel, mégpedig a háború után már megindított büntetőeljárás nyomán. Zentai ausztráliai címét is ők közölték a Wiesenthal-központtal.

Zentai Károly zászlóst 1948 májusában már megpróbálta Németországból hazahozatni a magyar Igazságügyi Minisztérium, de az amerikai megszálló hatóság nem adta ki. Aggályos lehet, hogy a bűncselekmény időpontja kétséges. A népbíróság 1948-ban, egy bűntárs perében 1944. november 9-10-re tette Balázs Péter megölésének dátumát. A fiú apja ugyanakkor még abban az évben jelezte, hogy ez helytelen: fiát november 8-án ölhették meg, mert Zentai egysége 9-én már elhagyta Budapestet.

Kulcsár Anna – Magyar Nemzet

Comments are closed.