Forrás: MA[cikk] Zuschlag holokauszt vicce nem, csak a jobboldal antiszemitizmusa téma

Kimaradt az amerikai külügyminisztérium Magyarországról készített jelentéséből, hogy a volt szocialista képviselő a holokauszt áldozataival viccelődött.

2005.03.02 09:05 hírtv

Az viszont benne van, hogy a jobboldali sajtó egy része antiszemita. Az amerikai külügyminisztérium több magyarországi emberi jogi, civil szervezettől, kapott adatokat. A jelentés szerint a rasszizmus, azaz a romák diszkriminációja, a családon belüli erőszak és a munkahelyi zaklatás változatlanul gond Magyarországon.

A Magyar Helsinki Bizottságtól az amerikai nagykövetség kért segítséget a jelentés összeállításához. Pardavi Márta a Magyar Helsinki Bizottság program igazgatója elmondta: ‘A Helsinki Bizottság – mondom a saját területünkön – objektív képet fest, és a megállapításainkat nem csak más civil szervezetek, hanem nemzetközi, európai uniós európa tanácsi szervezeteknek a jelentései is alá támasztják. Sajnos ez gyakran igen negatív képet fest Magyarországról, de nem gondolom, hogy ez a Helsinki bizottság szubjektív véleménye miatt alakulna ki. Ez sajnos az objektív valóság.’

Szerettük volna megtudni, hogy a civil szervezetekhez hasonlóan a hivatalos állami szervek is segítették-e az amerikai külügy munkáját, de a külügyi szóvivőt hiába kérdeztük.

Az amerikai külügyminisztérium szerint, csökkenő mértékben ugyan, de a sajtóban még mindig jelen van az antiszemitizmus. Ezt a Távirati Iroda is kiemelte a jelentésről készített összefoglalójában, név szerint megemlítve a Magyar Demokrata hetilapot és a Magyar Rádió Vasárnapi Újságját. Az MTI a Tilos Rádiót viszont már kihagyta az összefoglalóból, pedig az eredeti, angol szövegben megemlítik a rádió keresztényellenes megnyilvánulását. Az viszont az eredeti jelentésből is kimaradt, hogy Zushlag János volt szocialista képviselő a holokauszt áldozataival viccelődött a Terror Háza előtt.

Comments are closed.