Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Hotel nyílt Hitler sasfészkében

2005. március 2.

Ötcsillagos luxushotelt építtetett Németországban, egy rossz emlékű helyen az Intercontinental szállodalánc . A természet minderről nem tehet: a 138 szoba vendégei Dél-Bajorországban, a “berchtesgadeni sasfészekből” kitekintve ugyanabban a kilátásban gyönyörködhetnek, mint egykor Adolf Hitler, aki Berchtesgadent, s a hegyet, Obersalzberget Berlin mellett második kormányzati székhellyé változtatta 1933 és 1945 között.

Hitler 1925-ben ezen a vidéken diktálta a Mein Kampfot későbbi sajtócenzorának, Max Amann-nak. 1933-ban megszerezte a Wachenfeld házat, a későbbi Berghofot. Az idilli helyen háborús és népirtó terveket kovácsoltak. 1943-ban hat kilométer hosszú alagútrendszert kezdtek kialakítani a hegyben, lakásokkal, modern technikával felszerelve. Hitler és klikkje éveken át is kihúzhatta volna a bunkerben.

Hitler Eva Braunnal a Sasfészekben

A környék lakóit fokozatosan kiutálták és kiszorították az Obersalzbergről, helyükre náci nagyságok költöztek. Göring, Bormann, Speer lakott a Berghof mellett elegáns villákban. 1945 áprilisában a britek bombázták az Obersalzberget, ám az egyik megmaradt épületet, a Platterhofot a háború után Walker tábornokról elnevezve szállodává alakították át. 1953 és 1995 között számtalan amerikai katona és családtag pihent időről időre az Obersalzbergen.

Az új szálloda, a Resort Berchtesgaden vendégei megtekinthetik a bunker maradványait, úgyszintén a kortárs történelemmel foglalkozó müncheni intézet dokumentációs központját, ahol állandó kiállítás nyújt felvilágosítást a helyről és a történelemről. A németországi zsidó vezetők legfeljebb a dokumentációs központtal együtt tartják elviselhetőnek a szállodát. A Resort Berchtesgaden ugyanakkor nyújtja mindazt a kényelmet, amelyet a fizetőképes vendégek a világ más tájain is megszoktak az Intercontinentaltól. Golfpályát, 1500 négyzetméteren wellness központot, inasszolgálatot, légkondicionált kongresszusi központot. A bárban 400 whiskyfajtából válogathatnak, a leggazdagab készletből, amit egy német szálloda nyújt. A 175 négyzetméteres elnöki lakosztály egy éjszakára ezer euróba kerül, viszont helikopter-leszállóhely is jár hozza.

A Resort Berchtesgaden egy dologban mindenképpen eltér a tipikus bajor szállodáktól: az éjjeli szekrényen nem bibliát talál a vendég, hanem prospektust, amely a hely történelmi hátterébe avat be.

(Panoráma/Berlin – S. Kovács Ferenc)

www.mult-kor.hu?article=9229

Minden jog fenntartva © 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.