Forrás: HíradóPanoráma

Amerika újabb célpontja: Szíria

2005. március 2. 12:15A közel-keleti békéről tanácskoztak, Izrael nélkül

Londonban Tony Blair brit kományfő meghívására 23 ország képviselői tanácskoztak a közel-keleti békéről. A konferencián felszólalt Kofi Annan ENSZ-főtitkár, Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter és Mahmud Abbasz palesztin elnök. A tanácskozás jelentőségét csökkentette, hogy Izrael nem küldte el megbízottait a brit fővárosba.

Az izraeliek hivatalosan a múlt heti tel-avivi öngyilkos merénylettel magyarázták távollétüket, ami miatt meglehetősen féloldalasra sikeredett a londoni tanácskozás. Politikai áttörésre amúgy sem számíthatott senki, de Mahmud Abbasz palesztin elnök a találkozót felhasználta arra, hogy az új palesztin vezetés béke iránti elkötelezettségét hangoztassa. Condolezza Rice miközben a terrorrista csoportokkal szembeni fellépésre szólította fel a palesztínokat, elsősorban Amerika újabb helyi célpontját, Szíriát ostorozta .

A szír politika akadályozza a közel-keleti térség demokratikus átalakulását. Amikor a szírek felkelőket támogatnak, illetve hagyják hogy a fegyveresek szír területen tevékenykedjenek, az iraki nép törekvéseit veszélyeztetik. Amikor a szír csapatok Libanonban tevékenykednek, akkor a libanoni utcákon tüntetők akaratát veszik semmibe. Amikor a szírek a palesztin terrorcsoportokat segítik, akkor a palesztinok békeálmát akadályozzák meg – mondra Rice.

A brit kormányfő is főként saját politikai céljára használta fel a konferenciát. Az iraki háború miatt szavahihetőségében megtépázott Tony Blair a palesztin-izraeli megállapodások támogatásával próbált jó pontokat szerezni. A britek szerint a Világbank és a Valutaalap anyagilag is támogathatná a közel-keleti megbékélést. Az izraeliek távollétében a deklarációknál n ehezebb diónak számító kérdésekkel, így az izraeli csapatkivonások és a zsidó telepek, vagy a palesztin szélősséges csoportok megítélésével nem foglalkoztak Londonban.

Hiradó

Comments are closed.