Forrás: Hírtv

USA: az emberi jogok leginkább Kínában, Oroszországban és Szaúd-Arábiában sérülnek

Dátum: 2005. Mar. 01., Tuesday, 16:20

Rovat Külföld

Jónéhány országot elítélt az emberi jogok megsértése miatt éves jelentésében az amerikai külügyminisztérium. Magyarországgal kapcsolatban a rendőri túlkapásokat, a rasszizmust, az antiszemitizmust és a munkahelyi zaklatásokat emelik ki.

Washingtonban nyilvánosságra hozták az emberi jogok megsértéséről szóló éves jelentést, amelyben leginkább Kínát, Oroszországot és Szaúd-Arábiát állították pellengérre.

Az Egyesült Államok mindenekelőtt a másként gondolkodók letartóztása miatt bírálja Kínát, Oroszország szemére ugyanakkor a hatalom mind nagyobb koncentrcáióját veti.

Michael Kozak, emberi jogi megbízott: Szokatlanul nagy aggodalommal említjük Szaúd-Arábiát, ahol nem biztosítják a vallási szabadságjogokat, ott ugyanis az iszlám hit követőin kívül mindenkit zaklatnak vallási meggyőződése miatt.

Az Egyesült Államokat rengeteg kritika érte az utóbbi egy évben az iraki és a guantanamoi fogolykínzások miatt. Michael Kozak, emberi jogi megbízott az Abu Graibi fogolykínzásokkal kapcsolatban megemlítette, hogy az elkövetők bíróság elé kerültek.

Az amerikai külügyminisztérium jelentése foglalkozik Magyarországgal is. Megállapítja, hogy hazánkban parlamenti demokrácia van, szabadon választott törvényhozással, és hogy a magyar kormány általában tiszteletben tartja az emberi jogokat – a rendőri túlkapások és a romák társadalmi megkülönböztetése, a munkahelyi szexuális zaklatás, valamint a nőkkel és gyermekekkel szembeni erőszak ellenére.

A hír forrása: Hír TV

http://www.hirtv.hu/

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=41125

Comments are closed.