Forrás: HíradóBelpolitikai Napló

“Ejnye-bejnyés” amerika vélemény a magyar emberi jogokról

2005. március 1. 06:35“A kormány általában tiszteletben tartja polgárainak emberi jogait, de bizonyos területeken vannak problémák”- írja az amerikai külügyminisztérium jelentése, amely az emberi jogok 2004. évi állapotát vizsgálja

Az emberi jogok 2004. évi állapotát vizsgáló amerikai külügyminisztérium jelentés szerint a magyar kormány “általában tiszteletben tartja polgárainak emberi jogait, de bizonyos területeken vannak problémák”. A felmérés említi a rendőri erő aránytalan alkalmazását és a gyanúsítottak, különösen a romák verését, zaklatását.

Egyes állítások szerint a kormány beavatkozik az állami médiumok munkájába, személyi döntéseibe. Továbbra is jelentős probléma a nők és a gyerekek elleni erőszak. Jelen van a faji megkülönböztetés, előfordulnak antiszemita jelenségek. Súlyos gond a romák társadalmi megkülönböztetése és az emberkereskedelem is.

Szíriát, Iránt, Szaúd-Arábiát, Kínát, Oroszországot és Egyiptomot ítéli el az amerikai külügyminisztérium jelentése, amely az emberi jogok 2004. évi állapotát vizsgálja.

A jelentésben az áll, hogy bár hét éve erős a gazdasági növekedés, a magyar népesség 25 százaléka szegénységben él, a legveszélyeztetettebbek az idősek, a nagy családok és a romák.

A konkrét esetek közül a szerzők megemlítik a Kecskeméten rendőri intézkedés közben meghalt roma fiatalember esetét, valamint azt, hogy decemberben 8 kaposvári rendőrt vádoltak meg egy 31 éves roma megverése miatt.

A jelentés foglalkozik a magyar közvédői hivatallal, a bírósági eljárások elhúzódásával és a sajtószabadsággal is. Megállapítja, hogy a magyar alkotmány szavatolja a vallásszabadságot, nincs államvallás, de négy felekezetet “történelmi egyházként” tartanak számon.

Magyar Hírlap

Comments are closed.