Forrás: HíradóMTV Kékfény

Csúcsbiztonság a pozsonyi csúcson

2005. március 1. 14:17

Esélyük sem lehetett a terroristáknak Pozsonyban az amerikai és orosz elnök csúcstalálkozója idején. A várost gyakorlatilag megszállták a rendőrök és a katonák. A szlovák kormány majdnem kétmilliárd forintnyi koronát költött az esemény biztosítására. Utánanéztünk, hogy Magyarországon hasonló látogatás esetén hogyan dolgoznak a Köztársaság Őrezred szakemberei.

Pozsony már hetek óta a csúcstalálkozó lázában égett. A rendőrök folyamatosan egyeztettek az amerikai és orosz biztonsági szolgálatokkal, gyakorlatoztak, kijelölték a lezárt területeket, kordonokat építettek. A nyomozók lefegyverezték a pozsonyi alvilágot is.

Néhány héttel ezelőtt tekintélyes fegyverarzenált foglaltak le az egyik bűnözői csoportnál. Igaz, a hatóságok azt mondják, hogy a gépfegyvereket és a különleges célzó-berendezéseket nem a két elnök elleni merényletre akarták felhasználni.

Monica Kihajdova szóvivő, Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma: – Ez az akció nem kapcsolódik szorosan a csúcstalálkozóhoz. Csak arról van szó, hogy a rendőrségi ellenőrzések megszigorodtak az elmúlt egy hónapban és így begyűjtöttük a fegyvereket.

Ezeket a felvételeket a Szlovák Belügyminisztérium készítette a csúcstalálkozó előtt. A rendőrök a tüntetőkkel való összecsapást gyakorolják, füstbombákkal és kordonokkal tartóztatják fel a feldühödött tömeget. Az amerikai elnök érkezése előtt néhány órával Pozsony egy megszállt városhoz hasonlított. A legkülönbözőbb páncélozott harci járművek, vízágyúk parkoltak mindenhol, a háztetőkön mesterlövészek bújtak meg. Több mint ötezer rendőr volt az utcákon, négyszáz katona és ugyanennyi tűzoltó, valamint tűzszerész is készenlétben állt. A járókelők a belvárosban lépten-nyomon ellenőrzőpontokba ütköztek. A csúcstalálkozó idejére három biztonsági zónát alakítottak ki Pozsonyban. A narancssárga vonallal jelölt területeken már mindenhol rendőrök cirkáltak, a zöld sávon pedig csak szigorú ellenőrzések után lehetett átkelni. Itt fémdetektorral és robbanóanyag-kereső kutyákkal vizsgáltak át mindenkit. A három vörös zónát, vagyis a várat, a Grassalkovits palotát és a szállodanegyedet hermetikusan lezárták. A luxushotelek mellett van ugyanis az amerikai nagykövetség és az a tér, ahol az elnök beszédet tartott a pozsonyiaknak.

Köteles László alelnök, a Szlovák Parlament titkosszolgálatokat felügyelő bizottsága: – Mindenkinek viszont át kell esni egy biztonsági ellenőrzésen, biztonsági kapukon keresztül, s amint említettem, ugyanúgy erre az időre a szlovák légvédelem magasabb fokozatban lesz, két MIG 29-es őrzi a légteret és a kamion, illetve nagyobb teherforgalom erre az időre le van állítva egész Pozsonynak a területén.

Az amerikai elnök beszéde után nem sokkal Pozsonyba érkezett Putyin is. A találkozón mindenhol biztonsági őrök álltak, kezükben golyóálló táskával, amely egy pillanat alatt a politikusokat védő pajzzsá alakítható. A tárgyalások idején nem volt különösebb rendbontás. Kilenc szervezet tüntetett a hatóságok engedélyével és csupán egy Bush-ellenes óriásplakátot szedtek le a rendőrök a vár közelében. Magyarországon a Köztársasági Őrezred emberei védik az ország vezetőit és az idelátogató külföldi állam- és kormányfőket. Legutóbb az izraeli államelnök, Mose Kacav látogatása alkalmával kellett rendkívüli biztonsági intézkedéseket bevezetni. Azt a hírt kapták, hogy egy budapesti zsidó intézmény ellen terveznek támadást. A rendőrség el is fogott egy Magyarországon élő palesztin származású fogorvost, igaz, később megszűntették az eljárást ellene. A Köztársasági Őrezred szakemberei már a látogatás előtt hetekkel feltérképezték az összes helyszínt, ahol megjelent az államfő. Az izraeli delegáció érkezése előtt tűzszerészek vizsgáltak át minden épületet. Azokat a helyeket, például háztetőket, ahol megbújhatnak a merénylők, folyamatosan szemmel tartották, vagy ahogy ők mondják: blokkolták.

Podoski Gábor delegációs és rendezvénybiztosítási osztály vezetője: – Az összes programhelyszín biztonsági elemzés alá került, ennek megfelelően alakítottuk ki ABC-verzióban azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket még az aktuális napi helyzethez viszonyítva is éppen megváltoztattunk, vagy életbe léptettünk. Így valóban egy rendkívül feszült helyzetben jött létre a látogatás.

A cél, mint minden más hasonló esetben az volt, hogy a támadók ne tudják kiszámítani a védett személy mozgását. A másik emlékezetes eset az 1991-es pápalátogatás. A szakszolgálatoktól érkezett információk alapján az Őrezred tagjai tudták, hogy a pápa ellen merényletet terveznek Magyarországon.

Podoski Gábor: – Előre tudtuk, hogy meg fogják kísérelni a pápának magyarországi programja során a megölését, és azt is tudtuk, hogy melyik programhelyszínen várható ez, de olyan jól működött a – mondjuk így – rendvédelmi rendszer, tehát nem egyedül a biztonsági szolgálat, mert ehhez hozzákapcsolódik az egész rendvédelmi rendszer a határőrségtől kezdve minden résztvevő részéről, hogy még az országba utazásuk alkalmával elfogásra kerültek azok, akiknél aztán igazolódott, hogy ez a szándék volt.

Az Őrezred testőrei munka közben folyamatos kapcsolatban állnak egymással. Mindenki mindenről tud és minden apró gyanús mozgást jelent a parancsnoknak. A golyóálló táska Magyarországon is mindig az őrök kezében van. Egy-egy különlegesen védett személy esetén különböző berendezéseket is bevetnek. Meg tudják akadályozni a rádióhullámok terjedését és ezzel egy távirányítású bomba felrobbantását is meghiúsíthatják. A Köztársasági Őrezred 1992-ban indította el azt az együttműködést, amely során a külföldi országok hasonló szervezetei összehangolták, egységesítették védelmi intézkedéseiket.

Kékfény

Comments are closed.