Forrás: Magyar Rádió

Az Útitervhez való visszatérést sürgették Londonban

2005. március 1., kedd 17:02

193 olvasás

A tel-avivi merénylet elkövetőinek azonnali letartóztatására szólította fel a Palesztin Hatóságot a közel-keleti békéért közbenjáró diplomáciai kvartett.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ képviselőinek londoni találkozója után sürgették Izraelt és a palesztinokat, hogy térjenek vissza az Útiterv nevű békefolyamathoz, amelynek végső célja az önálló palesztin állam megalakulása.

A palesztin vezetők elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy a nyilatkozat nem ítélte Izraelt a három héttel ezelőtt kötött tűzszünet megsértéséért.

A brit miniszterelnök a Palesztin Hatóság kézzelfogható támogatására kérte a nemzetközi közösséget a közel-keleti helyzet rendezéséről. Tony Blair szerint a konferencia lehetőséget biztosít a palesztin vezetésnek arra, hogy bebizonyítsa: a békefolyamat elkötelezett híve, és betartja az Útiterv néven ismertté vált rendezési terv rá vonatkozó részét.

A tanácskozáson Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette: végleges döntés született arról, hogy rendet tesznek az egymással is versengő palesztin biztonsági szolgálatok között. A palesztin elnök szerint nincs semmi jele annak, hogy Szíria állna az öt halálos áldozatot követelő, múlt pénteki tel-avivi öngyilkos akció mögött.

A konferencián az európai és arab országok vezető politikusai mellett részt vesz Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, Kofi Annan ENSZ-főtitkár, és Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja. Izrael nem képviselteti magát a gyűlésen.

MR

Comments are closed.