Forrás: HíradóPanoráma

Abbász üdvözli Washington komoly érdeklődését a Közel-Kelet iránt

2005. március 1. 12:46Mahmúd Abbász palesztin elnök egy rádióinterjúban üdvözölte Washington „komoly érdeklődését” a Közel-Kelet iránt, és arra kérte a palesztinok érdekében rendezett londoni világkonferencia brit szervezőit, valamint a teljes nemzetközi közösséget, tegyenek meg mindent a közel-keleti megbékélési folyamat életre keltése érdekében.

Abbász közvetlenül a konferencia kezdete előtt interjút adott a BBC rádiónak, és ebben kijelentette: biztos abban, hogy a palesztin biztonsági erők képesek lesznek átvenni a teljes ellenőrzést a Gázai övezet fölött, miután az izraeli erők és a telepesek az idén kivonulnak onnét. Dicsérte George Bush amerikai elnököt azért, hogy Washington ismét teljesen elkötelezett a békefolyamat iránt; ennek jele szerinte az, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is részt vesz a konferencián. Abbász arra kérte Busht az interjúban, hogy „valósítsa meg elképzelését az egymás mellett békében élő zsidó és palesztin államról, a palesztin állam létrehozásáról és az 1967 óta tartó megszállás megszüntetéséről”.

A fórum – bár jelen van rajta Rice, Kofi Annan ENSZ-főtikár, Javier Solana, az Európai Unió biztonsági és külpolitikai főképviselője, több más európai és arab külügyminiszter, valamint 23 ország és hat nemzetközi szervezet magas rangú képviselői – nem lesz az a nagy békekonferencia, amelynek megrendezését Abbász eredetileg remélte; Izrael ugyanis nem képviselteti magát. Mindazonáltal az értekezlet célja a Palesztin Hatóság támogatása, erősítése a Gázai övezetből és Ciszjordánia egyes részeiből történő izraeli kivonulással párhuzamosan.

A nemzetközi közösség valószínűleg politikai és pénzügyi segítséget fog ígérni a palesztinoknak a konferencián, cserébe azért, hogy a palesztin vezetés alaposan megreformálja saját kormányát, amelyet a tavaly novemberben elhunyt Jasszer Arafat elnök idején korrupciós botrányok sokasága övezett. Jack Straw brit külügyminiszter előző nap azt mondta: kulcsfontosságú gyakorlati lépés lesz ez a fórum afelé, hogy megvalósuljon az útiterv néven 2003-ban megalkotott, de jelenleg tetszhalott közel-keleti béketerv.

Abbász a BBC-nek adott interjúban elmondta: nincs bizonyíték arra, hogy Szíria áll a mögött az öngyilkos merénylet mögött, amelyet pénteken követtek el egy tel-avivi diszkó előtt, és amely megszakította az izraeli-palesztin tűzszünetet. A robbantásban a merénylőn kívül öt izraeli halt meg. Izrael Damaszkuszt vádolja a merénylet megihletésével, Szíria viszont tagadja ezt a vádat.

Tony Blair az al-Kudsz című palesztin lapban kedden megjelent cikkében annak a véleményének adott hangot, hogy a Palesztin Hatóságnak be kell bizonyítania: „hiteles partner a béketeremtésben”. „Nagy lehetőség ez a PH-nak arra, hogy kérje és elnyerje azt a nemzetközi segítséget, amelyre szüksége van céljai eléréséhez” – írta a brit kormányfő .

Comments are closed.