Forrás: MNO

A magyarok negyede nagyon szegény egy USA-jelentés szerint

2005. március 1. 9:01

MNO

Magyarországon a szocialista kormány erőteljesen elkötelezett a piacgazdaságnak, de nem sikerült megoldani a mezőgazdaság, az egészségügy és az adóreform gondját, a lakosság 25 százaléka nagy szegénységben él – olvasható az amerikai külügyminisztérium emberi jogi kérdésekkel foglalkozó jelentésében.

A jelentés szerint a magyar kormány általában tiszteletben tartja az emberi jogokat, de néhány rendőr túlzó erőszakkal lépett fel, vagy megvert és zaklatott egyes gyanúsítottakat, különösen romákat, de változatlanul jelentős probléma a nők és a gyermekek ellen elkövetett erőszak. A jelentés szerint változatlanul létezik faji megkülönböztetés, antiszemita jelenség, zsidó temetőkben elkövetett vandalizmus, és ahogyan a jelentés fogalmazza: politikai peremcsoportok kódolt beszéde.

Az antiszemitizmussal összefüggésben felhozza a jelentés a Demokrata című hetilapot, a Magyar Televízió megszüntetett Éjjeli menedékhely című műsorát, valamint a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című rovatát. Utóbbit a szerzők nem minősítik antiszemitának, csak megjegyzik: a műsort bírálatok érték, mert olyan vendégeknek is teret biztosított, akiknek antiszemita nézeteik vannak.

A jelentés megállapítja, hogy a magyar kormányt az ellenzék részéről az a bírálat érte, hogy beavatkozott az állami tulajdonú média szerkesztési gyakorlatába és személyi döntéseibe. Felidézik: tavaly a Magyar Rádió elnökét nem bizonyított állításokkal megvádolták, és ezt a társadalom nagy része politikai indíttatású lejáratási kísérletnek tartotta.

(Magyar Rádió)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.