Forrás: HíradóPanoráma

Zarkávi terrorcsoportja vállalta a felelősséget a hillai merényletért

2005. február 28. 22:04Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki főnökének, Abu Muszab az-Zarkávinak csoportja vállalta a felelősséget az iraki Hillában elkövetett öngyilkos merényletért.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki főnökének, Abu Muszab az-Zarkávinak csoportja vállalta a felelősséget egy internetes oldalon az iraki Hillában elkövetett hétfői öngyilkos merényletért, amelyben száztizenöt ember vesztette életét, száznegyvennyolc pedig megsebesült.

Ugyancsak szent háborúra szólított fel Irakban a “keresztesek és ügynökeik” ellen Zarkávi egyik helyettese a világhálón.

Abu Abderrahmán al-Iraki üzenetében a szent háború állhatatos folytatását kérte a hit harcosaitól és azt, hogy ne adják meg magukat

A dokumentumban, amelynek hitelességét még nem sikerült megállapítani, a terrorista vezető közölte, hogy megölnek minden zsidót, keresztest és ügynökeiket. Hozzátette, hogy a mudzsáhidek már eddig is több száz amerikaival, valamint az idegeneknek behódolt nemzeti gárdistával és rendőrrel végeztek.

Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője tavaly decemberben nevezte ki a jordániai Abu Muszab az-Zarkávit a terrorhálózat iraki “emírjének”. Zarkávi csoportja az elmúlt hónapokban számos merénylet elkövetését és külföldi, valamint iraki túszok kivégzését, elsősorban lefejezését vállalta magára.

Zarkávi fejére 25 millió dolláros vérdíjat tűzött ki az Egyesült Államok. Az Egyesült Államok, az ENSZ és az Európai Unió is elítélte az iraki Hillában elkövetett öngyilkos merényletet. Az iraki nép ellenségeinek nevezte az erőszakos cselekmény elkövetőit a washingtoni Fehér Ház.

A Scott McClellan elnöki szóvivő által ismertetett közleményben kiemelik: az Egyesült Államok az iraki biztonsági erőkkel vállvetve folytatja harcát azért, hogy bíróság elé állítsa a terroristákat és az egykori iraki rendszer azon tagjait, akik a demokráciába való átmenet folyamatát akarják kisiklatni.

A nemzetközi emberi jog nyilvánvaló megsértésének minősítette a terrorista támadást Kofi Annan, a világszervezet főtitkára. A politikus szerint az ismételt esztelen erőszakos cselekményeknek, amelyeknek az iraki nép a célpontja, nincs más célja mint beárnyékolni a békés, demokratikus és virágzó Irak jövőjét.

Megrázónak, mélységesen sajnálatosnak nevezte Javier Solana, az unió tagországainak közös kül- és biztonságpolitikai főképviselője, hogy Irakban még mindig mindennapos az erőszak és gyakoriak a terrorista támadások,miközben az iraki megtette az első bátor lépést a demokrácia felé.

A német kormány közleménye szerint kiderült: a terroristáknak az a célja, hogy megakadályozzák Irak politikai, gazdasági helyreállítását.

Tony Blair brit kormányfő kijelentette: Nagy-Britanniának határozott szándéka segítséget nyújtani az iraki kormánynak és biztonsági erőinek, hogy a terrorista merényletek elkövetőit bíróság elé állítsák.

Gianfranco Fini olasz külügyminiszter szerint a hétfői merénylet a legutóbbi hónapok legkegyetlenebbike. Az öngyilkos akció is megerősíti annak szükségességét, hogy fokozott harckészültségben kell tartani az Irakban lévő nemzetközi erőket.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.