Forrás: Magyar Rádió

Majmok mi mindenről hajlandók lemondani, hogy pikáns képeket nézegethessenek

Szonda, 2005. 02. 27., szerk.: Elek László

2005. február 28., hétfő 8:32

Azt eddig is tudtuk, hogy a főemlősök életében milyen fontos szerepet játszik a szex. Az azonban igencsak meglepő, hogy a majmok mi mindenről hajlandók lemondani, azért, hogy pikáns képeket nézegethessenek.

Gondolkodásunkról, érdeklődésünkről már az is sokat elárul, hogy mennyire kíváncsiak vagyunk a szexre. És nem is csak művelésére, hanem az erről folyó kutatásokra, irányuljanak azok magára az emberre, vagy akár távolabbi rokonainkra, a majmokra. Lukácsi Béla egy olyan vizsgálat eredményeit olvasta, s írja le önöknek, amelyek még szexualitás fontosságát ismerő kutatókat is meglepte.

Nekem most már papírom is van róla, hogy érdekel, sőt nagyon érdekel a sex. Úgy értem, nekem, mint az ember nevű főemlősnek. Na persze, a kutatók nem tudták mind a 6 milliárd embert darab mint darab végigvenni, de a tudomány azért tudomány, mert következtetni tud és általános igazságokat mond ki. És én mindig is hittem a tudománynak. Így aztán, ha nem is voltam benne abban a harminc fős mintában, amelyet izraeli kutatók vizsgáltak, magamra nézve is érvényesnek tartom a megállapításaikat.

A kísérlet röviden az volt, hogy a páciensekkel zenét hallgattattak, és közben tomográffal nézték az agyműködésüket. A zenehallgatás során észlelt agyhullámokat pedig a figyelem általános mértékének vették. Ezt követően aztán véletlenszerűen mindenféle videókat mutattak nekik, mert tudni akarták, hogy ezek vajon mennyire keltették fel az érdeklődésüket, az agyhullámok mennyire tértek el az eredeti, zenehallgatáskori mintától. Gondolom kitalálták a végeredményt: mutathattak ezeknek a kutatók bármit, középkori városképeket, naplementét a tengeren, gólokat a bajnokok ligájából, semmire se voltak olyan kíváncsiak, mint a szex-felvételekre. Most tehát tudományosan is kiderült az, amit ösztönösen azért már régóta valamennyien sejtettünk. Mert különben mi másért kellene egy kedvezményes telefontarifát szép és erotikus nővel hirdetni, vagy mondjuk egy serpenyőt. Tudjuk, hogy az egész emberiség Szodoma és Gomorra, máson se jár az esze, mint ezen, itt nincs párzási időszak, ill. épp ellenkezőleg, az egész élet egy folyamatos nagy párzási időszak. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez az egyik fontos megkülönböztető jegyünk is.

És ahogy Jared Diamond magyarul is kiadott Miért élvezet a szex ? című pompás könyvében szellemesen érzékelteti, az állatvilág nagy része emiatt meglehetősen furcsán néz ránk, egy kutya például nem nagyon érti, az embereknél mivégre ez a zabolátlanság. Nem mintha az állatvilágban érvényesülne a ne paráználkodj parancsa, van ott is minden, amit el tudunk képzelni, csakhogy náluk ez nem élvezetből van, kevés kivételtől eltekintve, mint például a csimpánzok, de leginkább a bonobók, vagy törpecsimpánzok, ők egyszerűen követik a genetikai parancsot. Hanem most lebuktak a rhesus makákók is! Mégpedig egy szellemes kísérletben. Azt kell mondanom, hogy a mi szintünkre süllyedtek le.

A makákók tudvalevőleg nagyon szeretik a gyümölcslevet, azért életüket és vérüket, de voltak esetek, amikor a hímek képesek voltak az adagjukról, vagy annak nagy részéről lemondani, ha&! Ha egy nőstény majom fenekének a fotóját nézegethették. Azt nem tudom, hogy a nőstények miről mondtak le és egyáltalán mutattak-e nekik valami hím testrészt, de a kísérletnek ez a kis hibája eltörpül az alapfelfedezés nagysága mellett. Számomra világos lett, hogy az ő esetükben nagy szakadék lehet a vágyak és a lehetőségek között, és ha tehetnék, meztelen nők fotójával raknák tele a lombkoronát, hogy két párzási időszak között legalább legyen mit nézegetni.

De ami még ennél is érdekesebb, akkor is lemondtak a gyümölcsléről, ha a náluk erősebbek képét nézegethették, mondjuk így, hogy a főnökét. A főnök képét itt-ott és olykor az emberek is kiteszik és nézegetik, de ezért nem mondanak le semmiről, sőt éppen ellenkezőleg. De ezt most hagyjuk, ez messzire vezetne. Visszatérve a majmokhoz, engem rettenetesen izgat az a kérdés, hogy vajon mit csinálnának akkor, ha a főnökük nő volna. Lenne egy képük elölről, meg egy hátulról? Attól tartok, szép lassan éhen halnának.

Comments are closed.