Forrás: HíradóPanoráma

Lemondott a libanoni kormány

2005. február 28. 18:26Omar Karami miniszterelnök azután jelentette be kormányának lemondását, hogy a beiruti törvényhozás ellenzéki képviselői bizalmatlansági inditványt akartak kezdeményezni a Szíria-barát kabinet ellen.

Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Kattintson ide a nagy felbontású videók megtekintéséhez

..

Lemondott a libanoni kormány. Omar Karami miniszterelnök ezt azután jelentette be, hogy a beiruti törvényhozás ellenzéki képviselői bizalmatlansági inditványt akartak kezdeményezni a Szíria-barát kabinet ellen.

Az éjjel óta bejrútiak tízezrei tüntettek – a kormány tilalma ellenére – a szíriai hadsereg azonnali kivonulását követelve, valamint hogy derüljön ki az igazság Rafik Hariri korábbi miniszterelnök meggyilkolásának ügyében.

A szabadban elhelyezett hangszórókon közvetített bejelentést üdvrivalgással, zászlólengetéssel és a libanoni himnusz eléneklésével fogadta több mint 25 ezer ellenzéki tüntető a bejrúti törvényhozás épületének közelében lévő Mártírok terén.

A tüntetők vörös rózsákat osztogattak a teret biztosító katonáknak és rendőröknek. „A kormány nem gördít akadályt azok útjába, akik az ország javát akarják. Ezért bejelentem a kormány lemondását, amelyet megtiszteltetés volt számomra vezetni. Isten óvja Libanont!” – mondta Karami, akinek szavait dörgő taps fogadta az ellenzéki képviselők kérésére összehívott nemzetgyűlésben.

A tüntetések már vasárnap elkezdődtek, és bár hétfőre Szulejman Frandzsi belügyminiszter betiltott minden megmozdulást, a kivezényelt rendfenntartó erők nem léptek közbe.

A libanoni ellenzék eközben felszólította a tüntetőket, hogy folytassák tiltakozó megmozdulásaikat egészen addig, amíg a szíriai csapatok és titkos ügynökök nem távoznak az országból.

Valid Dzsumblatt, a libanoni ellenzék legismertebb személyisége a nép győzelmének, történelmi fordulópontnak nevezte Karami lemondását, és nyugalomra szólította fel a lakosságot.

Dzsumblatt óva intette a tüntetőket, hogy Szíria-ellenes soviniszta jelszavakkal korbácsolják fel a közhangulatot, mert Libanon kész Szíriával „egészséges kapcsolatok kiépítésére.” Gattasz Huri ellenzéki képviselő szerint „hosszú még a harc a szabadságért, a szuverenitásért és a függetlenségért, de ez az első lépés ebben az irányban.”

Szíria mintegy 15 főnyi katonaságot állomásoztat Libanon területén. Bassár al-Aszad szíriai elnök a római La Repubblica című napilapnak adott nyilatkozatában leszögezte: egy esetleges év végi kivonulás attól függ, hogy Szíriának sikerül-e Izraeltől komoly békegaranciákat kapnia.

Ugyancsak délelőtt találkozott Mahmud Hammud libanoni külügyminiszterrel David Satterfield amerikai külügyi államtitkár-helyettes, hogy megerősítse Washingtonnak a szíriai csapatok távozására vonatkozó követelését.

Hétfőn már reggel óta folyt a libanoni parlament Rafík Haríri volt kormányfő február 14-i meggyilkolásával kapcsolatos általános vitája, amelyet kora délután felfüggesztettek. A helyi média által egyenes adásban sugárzott vitában 11, főleg az ellenzékhez tartozó honatya szólalt fel, akik Omar Karami kormányának távozását követelték.

Szemükben ugyanis felelősség terheli a jelenlegi vezetést a volt miniszterelnök meggyilkolásáért. Marván Hamadi korábbi miniszter szerint legkevesebb hanyagsággal, kötelességmulasztással lehet vádolni a kabinetet, de lehet, hogy közvetlenül vagy közvetve részesei is voltak a bűntény megtervezésének és végrehajtásának.

A Haríri és 16 további személy életét kioltó pokolgépes merénylet felbujtójának ugyanis Szíriát tekintette az ellenzék. Bahía Haríri, a megölt kormányfő húga, aki elsőként szólt hozzá a vitához, kijelentette: „A kormánynak meg kell hajolnia a népakarat előtt”.

A képviselőnő szerint az országnak joga van tudni, hogy kik állnak fivére meggyilkolása mögött, és nem szabad hagyni, hogy az ügyet eltussolják. Az esti ülésre még több mint 80 képviselő kért szót, és valószínűleg bizalmi szavazásra került volna sor, ha Karami nem előzi meg a további fejleményeket lemondásának bejelentésével.

Omar Karami tavaly októberben került hatalomra, miután Haríri lemondásra kényszerült egy Szíriával való vitát követően.

Szíria egyelőre nem kommentálta hivatalosan a bejrúti kormányváltást, egy magát megnevezni nem kívánó damaszkuszi illetékes csupán annyit mondott: libanoni belügyről van szó.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.