Forrás: HíradóUtazási ajánlatok

Don Quijotét és Sancho Panzát kihasználta a világ

2005. február 28. 11:34A franciák cirkuszt reklámoztak velük, a nyugatnémet kommunista párt a nagytőke és a proletariátus megtestesítésére használta őket

A spanyolországi Alcala de Henaresben, Miguel de Cervantes szülőhelyén kiállítás mutatja be, hogyan használta fel Don Quijotét és hűséges kísérőjét, Sancho Panzát reklámcélokra a világ. Izraeltől Indiáig, Oroszországtól Mexikóig 17 ország képviselteti magát – írja az El País című spanyol napilap. A plakátok felölelik a kereskedelem, a színház, az irodalom területét az 1890. és 2004. közötti időszakban. A regényt illusztráló Gustave Doré-rajzok hirdetik például a londoni spanyol nagykövetség nyelvkurzusait.

Szembeötlik, hogy Don Quijotét és Sancho Panzát másképpen ábrázolják hazájukban és külföldön. Míg a spanyolok általában a naiv, kudarcra ítélt hős elgondolkodtató szimbólumaként mutatják be, külföldön inkább nevetségesnek vagy patetikusnak állítják be.

Franciaországban cirkuszi előadásokat, lovasbemutatókat reklámoznak velük. Ub Iwerks, aki Walt Disney számára megalkotta Miki egeret, egy 1934-es plakáttal van jelen, ahol Don Quijote egy megelevenített szélmalommal hadakozik. Ugyanakkor 1972-ben a nyugatnémet kommunista párt (DKP) a hidalgót és szolgáját a nagytőke és a proletariátus megtestesítésére használta.

hirado.hu

Comments are closed.